BiH
227

Goražde: Mladi prodavali kolačiće i pisma kako bi pomogli bolesnoj sugrađanki

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Lokalni tim organizacije "No Hate" u Goraždu i Udruženje Biser organizirali su jednodnevnu akciju kako bi pomogli oboljeloj sugrađanki Ramizi Alajbegović.

Članovi tima prodavali su kolačiće i pisma. Početna cijena bila je 1 KM, no bilo je i onih koji su željeli dati više pa je tokom dana prikupljeno 620 KM.

Također, učenici OŠ "Husein efendija Đozo" iz Goražda na svoj su način sličnom akcijom prikupili 420 KM, a oba iznosa će uskoro biti uplaćena na Ramizin račun.

Podsjećamo, Ramiza Alajbegović je oboljela još 2008. godine te joj je neophodan lijek Mitotan, a za 15-dnevnu terapiju mora izdvojiti 2.000 KM. Lijek se ne nalazi na esencijalnoj listi lijekova pa je Ramizi koja nije zaposlena i živi sa bolesnom majkom od socijalne pomoći, jedina nada za život pomoć sugrađana.

"Danas je to ona, a sutra može biti bilo ko od nas ili naših najmilijih. Danas se vodi brz tempo života i sve se mijenja iz minute u minutu. Našoj Ramizi je pomoć stvarno potrebna, a Goraždani su se još jednom pokazali kao jako humani i skupila se još jedna skromna suma novca. Siguran sam da će ovo Ramizi biti od velike koristi jer pored 6.000 KM koje mora izdvajati svakog mjeseca za tablete 'Mitotan', ona mora ići u Sarajevo na kontrole i terapije, što sa 149,50 KM socijalne pomoći to ne može priuštiti. Jako smo sretni što smo koliko - toliko pomogli našoj sugrađanki. Još jednom veliko hvala u ime cijelog 'No Hatea' svima onima koji su odvojili određen dio novca", poručio je danas Ermin Bašaškić, koordinator goraždanskog tima organizacije "No Hate".

Također, potez mladih ljudi da pomognu sugrađanki naišao je na veliku pohvalu čelnika udruženja Biser.

"Sretna sam što u našem gradu postoji ovakva omladina koja je spremna pomoći drugome. To daje nadu da smo još plemeniti i spremni priskočiti u pomoć svojim sugrađanima. Sretna sam što je sama ideja potekla od mladih. Biser je bio samo koordinator, a sve ostalo su napravila ova divna djeca", kazala je Seja Bavčić, predsjednica Udruženja za borbu protiv raka dojke i drugih malignih oboljenja "Biser".