Uprkos zabrani rada
45

Goraždanska firma Pobjeda Tehnology se oglušila o naredbu Kriznog štaba, na potezu tužilaštvo

E. A.
Radnici Pobjede Tehnology još uvijek nisu pušteni kućama saznaje Klix.ba, a rukovodstvo se oglušilo o naredbe Kantonalnog štaba Civilne zaštite koje su donesene sinoć i jutros o zabrani proizvodnje u industrijskoj zoni Pobjeda.
Kantonalni štab ponovo zasjeda povodom nove situacije, a sastanku prisustvuju i direktor Kantonalne inspekcije, kao i komesar policije MUP-a BPK Goražde. Kako saznajemo i policija i inspekcija su obavile svoj posao, a na potezu je Tužilaštvo BPK Goražde.

Podsjetimo, Kantonalni štab Civilne zaštite BPK Goražde naredio je obustavu rada u kompletnoj industrijskoj zoni na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulazak i izlazak robe uz pratnju policije, a radnicima je, ukoliko se nalaze na radnim mjestima, naređeno da napuste industrijsku zonu Pobjeda i idu u samoizolaciju. Naređena je potpuna samoizolacija osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji te se naređuje pridržavanje naredbi i smanjivanje kontakata s ostalim članovima porodica na minimum.

Zbog novonastale situacije, nakon zabilježenog prvog slučaja koronavirusa u Goraždu, privremeno je danas obustavljen i rad privrednih subjekata u industrijskoj zoni Vitkovići. Proizvodnja je stala u pogonima firmi Prevent Goražde, Prevent Safety i Prevent Components te u kompaniji Emka.

Sead Hubjer, direktor firme Prevent Safety, potvrdio je medijima da je rad privremeno obustavljen u svim pogonima u Goraždu usljed novonastale situacije.

"Riječ je o mjerama predostrožnosti jer su uposlenici na prvom mjestu, a o daljnjim mjerama i nastavku rada javnost će biti pravovremeno obaviještena", kaže Hubjer.

Direktor firme Prevent Goražde Nermin Mujezinović ističe da je privremeno obustavljena proizvodnja na lokaciji u Goraždu, kako bi se ispoštovale mjere kriznog štaba i evidentirale te uputile na samoizolaciju osobe koje su eventualno došle u kontakt sa zaraženim.

On naglašava da su u ovoj kompaniji i ranije poduzete preventivne mjere detaljne dezinfekcije i deratizacije te da će one u međuvremenu ponovo biti obavljene.

"U cilju zaštite zdravlja svih uposlenika i sprečavanja širenja koronavirusa, pojačane su mjere dezinfekcije na svim lokacijama. Shodno daljnjem razvoju situacije procijeniti će se mogućnosti za nastavak proizvodnje u pogonima Preventa, ali u smanjenom obimu. Planirana je proizvodnja samo u dijelu izrade zaštitnih maski i jednokratnih zaštitnih odijela", kaže direktor Preventa Goražde.

Iz kompanije EMKA Bosnia, Bekto Specijalna izrada, AC-Unity, EBI d.o.o. koja se nalazi među najvećim izvoznicima u BiH koji skoro 80% svoje ukupne proizvodnje isporučuje širom svijeta, saopćili su da su radi preventivnih mjera zaštite svojih uposlenika, a pojavom pandemije koronavirusa te prvog zaraženog pacijenta u BPK, jutros obustavili rad i svoje proizvodne pogone. Naglašavaju da radnici, kojih je više od 900 na prostoru BPK Goražde u ovim preduzećima, neće ostati uskraćeni za primanja.

Iz uprava ovih kompanija naglasili su da su njihovi usposlenici njihovo najveće bogotstvo te da u ovom vremenu vandrednih okolsnoti neće doći do otpuštanja radnika.