BiH
81

Goraždani se oprostili od svog učitelja Fadila Konakovića

Piše: E.A.
(Foto: Klix.ba)
Goražde se danas oprostilo od učitelja Fadila Konakovića, čovjeka kojeg su prijatelji i poznanici svrstali u red onih ljudskih veličina koje izrastaju iz jednostavnosti.

Pokazao je to i posljednji oproštaj kolega, prijatelja i sugrađana upriličen danas u Maloj sali Centra za kulturu, koji je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih BPK Goražde.

"Iz naše riznice bogatstva, od čega nema ništa važnije, otišao je naš sugrađanin, naš učo Fadil Konaković", kazao je Slavko Klisura, novinar i blizak prijatelj Konakovića.

Vijest o smrti, i pored činjenice da je doživio 82. godinu, iznenadila je mnoge sugrađane iz razloga što je Konaković ostavljao dojam veselog i živahnog čovjeka, uvijek spremnog na šale i viceve.

"Brojne generacije su odrastale uz njegove mudre pouke. Nema veličine tamo gdje nema jednostavnosti, dobrote i pravde, a na tome se i temelji veličina ovog čovjeka. Nedostajat će nam njegov humor i vicevi, često i na svoj račun, pa i onda kad mu je bilo najteže, a takvih dana je bilo u njegovom životu", ispričao je Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

On je podsjetio na činjenicu da se Fadil Konaković u jednom trenutku u vrijeme agresije na BiH, našao u Libiji u izbjegličkom kampu, te postao jedan od osnivača bosanske škole koju su tokom rata pohađala djeca iz BIH u Libiji, nakon čega je o tome napisao i knjigu "Pisma tuge i bola“.

O Konakoviću su govorile i njegove kolege iz bivšeg kolektiva, OŠ Fahro Baščelija, a jedan od bivših učenika iz starije generacije podijelio je s prisutnima uspomene koje će zauvijek ostati u sjećanju mnogih kojima je predavao, ali i onih koji su ga poznavali na drugi način.

Fadil Konaković je bio dugogodišnji dopisnik brojnih listova u BiH i iza njega su ostale i brojne reportaže o Goraždu i događajima iz prošlosti.

Sahranjen je na mezarju u Kolijevkama u prisustvu velikog broja sugrađana koji su se željeli i na ovaj način oprostiti od jednog velikog čovjeka iz grada na Drini.