BiH
399

Google Scholar: Na spisku najcitiranijih bh. naučnika Hanjalić, Marjanović, Izetbegović...

Piše: Er. M.
Španska istraživačka grupa Cybermetrics Lab koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu Španije, obavila je rangiranje naučnika iz bosanskohercegovačkih institucija prema podacima s njihovih javnih profila sadržanih u Google Scholaru.

Od 194 bosanskohercegovačka istraživača čiji je "h index" veći ili jednak 5, odnosno autori su ili koautori najmanje pet radova koji su najmanje pet puta citirani u Google Scholaru, 150 istraživača je sa Univerziteta u Sarajevu.

Neki od najcitiranijih istraživača su univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka iz oblasti termodinamike i mehanike fluida Kemal Hanjalić, profesor sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta Dejan Milošević, profesor emeritus Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Emin Sofić i profesor na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu na odsjeku za genetiku i bioinžinjering Abdul Razaque Memon.

Pored njih na spisku su se našli i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muriz Čičić, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti i poznati bh. glumac Admir Glamočak, bivši ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevu i profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu Damir Marjanović, bivši guverner Centralne banke BiH i aktuelni dekan Ekonomskom fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić te direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i profesorica na Medicinskom fakultetu Sebija Izetbegović.

Kompletnu listu najcitiranijih bh. naučenika možete pogledati ovdje.