BiH
389

Golubovi ne idu sa Baščaršije: Iglice "brane" samo Sebilj, ultrazvučna zaštita ne djeluje

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prošle sedmice je na obnovljenom Baščaršijskom trgu primijećeno smanjenje broja golubova, koje je uzrokovala zaštita od ptica montirana na Sebilju.

Ovakav potez iz Službe za komunalne poslove Općine Stari Grad opravdavaju velikim brojem golubova koji sprečavaju korištenje novih drvenih klupa na samom Trgu, a koje su postavljene u kružnom maniru oko stabla jablana pokraj Sebilja.

"Izmet ptica se veoma teško čisti, to bi otežalo održavanje klupa, pa je odlučeno da se postave zaštite od ptica. Zbog problema koji je uočio veliki broj građana, urađeno je postavljanje igličaste zaštite na Sebilju te ultrazvučna nečujna zaštita od ptica na jablanu. Nakon ovoga, šetači će neometano moći koristiti klupu koja je postavljena oko jablana", istakli su u Službi.

Ipak, postavljanje zaštite zabrinulo je veliki broj građana koji strahuju da će to potpunu otjerati golubove s tog područja te da će na taj način Baščaršija izgubiti jedan od svojih najvećih simbola.

"Golubovi oko Sebilja postali su prepoznatljiv simbol Sarajeva i izražavamo žaljenje što je javnost, zbog nedobronamjernih osoba i pogrešno prenesenih informacija, stekla utisak da će golubovi biti uklonjeni sa Baščaršijskog trga.

Naglašavamo da je Općina Stari Grad, zajedno sa firmom koja je izvodila radove, izabrala umjereno rješenje, zahvaljujući kojem golubovi neće slijetati na sam Sebilj i susjedni jablan, čime će se omogućiti nesmetan pristup Sebilju i značajno unaprijedili higijenski uslovi česme, te korištenje klupe ispod drveta. Na samom Baščaršijskom trgu nema nikakvih zaštita i golubovi su i dalje prisutni, u što se svi mogu uvjeriti", rečeno je za Klix.ba iz Općine Stari Grad.

Građani mogu odahnuti jer je evidentno da zaštita od ptica ne djeluje na cijelom Baščaršijskom trgu, te da zasad golubovi izbjegavaju samo Sebilj, što bi trebalo rezultirati čišćim i uređenijim prostorom ovog značajnog kutka stare jezgre Sarajeva.

Klupe koje su trebale biti zaštićene od golubova jutros su neupotrebljive s obzirom na to da ultrazvučna nečujna zaštita očigledno ne daje željeni efekat.

Za ove radove Općina je izdvojila blizu 3.900 KM.