BiH
296

Gojer traži da psihijatrijski tim pregleda kandidate na izborima

Klix.ba
Gradimir Gojer (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
U povodu predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini, već u sadašnjoj fazi, dakle prije ikakovog direktnog angažiranja pojedinih kandidata za visoke pozicije članova Predsjedništva BiH može se primjetiti nevjerojatna doza nelogičnih rezoniranja, mišljenja je Gradimir Gojer, potpredsjednimk Stranke za BiH.

"Slijedom takve situacije imam potrebu javno sugerirati članovima Centralne izborne komisije BiH da formira ekspertni psihijatrijski tim koji će im dostavljati relevantne dokaze o sposobnosti kandidata za obnašanje najviših funkcija u državi, kao i da ta vještačenja CIK javno obznani biračkom tijelu", navodi se u Gojerovom saopćenju.

Ovakva mjera je neophodna predostrožnost, jer članovi Predsjedištva BiH imaju i na simboličkoj, ali i na stvarnosnoj ravni, ne samo iznimnu ulogu kako prema inozemnom faktoru, nego još i više u snaženju domoljubnog refleksa, vjere u državu BiH i stvaranja optimističkog ozračja za budućnost ove zemlje.

"Neprihvatanje ovakve inicijative značilo bi favoriziranje potencijalnih, potpuno neadekvatnih logiciranja, članova Predsjedništva kad su u pitanju najkrupnije odluke o međunarodnoj poziciji države BiH, o pitanjima obrane i o pitanjima suštinskih međunacionalnih odnosa. Za ovu tezu imam uporište u posljednjim potpuno neadekvatnim djelovanjima državnog vrha kada je u pitanju tragedija ogromnih razmejra izazvanih poslednjim poplavama. Postupci Predsjedništva u toj situaciji bili su plod nasumičnog i šizofrenog djelovanja u situaciji koja traži apsolutnu ozbiljnost, psihičku stabilnost i potpuno mirno rasuđivanje", smatra Gojer.