BiH
31

Gojer: Ključna je moralna obnova društva

FENA
Gradimir Gojer, kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) za Parlament Federacije BiH, saopćio je danas da je u BiH ključno riješiti najkrupniji problem - nedostatak morala.
  • Iako se u našoj javnosti, ponekad čak i u neukusnom obliku, čak u mnogo slučajeva i neukusni pojedinci, pa i stranke, razbacuju predizbornim obećanjima pa i enormnim kritikama onih koji trenutno obnašaju vlast u FBiH, moje mišljenje da je ključ svih problema, ne u kritici onih koji su na vlasti već u rješenju najkrupnijeg među tim problemima -nedostatku morala u cjelom bosanskohercegovačkom društvu.

Govoriti o gospodarstvu, ekonomiji, kulturi, sportu... a niti jednom riječju ne spomenuti riječ moral, jeste bolest najgore vrste, koja je zahvatila FBiH - navedeno je u Gojerovom saopćenju.

Ovaj kandidat Stranke za BiH naglašava da će njegov prevashodni cilj, bude li dobio podršku birača, biti - moralna obnova bosanskohercegovačkog društva i instituti kojima se to može postići.

  • Moralnom obnovom bosanskohercegovačkog društva i povratkom morala u bosanskohercegovačku državu, morali bi se baviti svi državni organi, posebice kod nas iznimno utjecajne vjerske zajednice, kompletan nevladin sektor...

Nažalost, moralna obnova nije zapisana niti u jednom aktu predizbornih obećanja brojnih političkih subjekata koji se natječu za dobivanje 'plijena' državne vlasti, odnosno vlasti u entitetima, kantonima... Dok ne obavimo moralnu obnovu, dakle dok ne 'remontiramo' ljudski fator svih nacija i vjera u FBiH, nećemo moći postići niti gospodarski niti ukupni ekonomski i kulturni napredak - smatra Gojer.

Ističe da moralna obnova zahtijeva "široku akciju svih snaga koje misle dobro Federaciji BiH i bosanskohercegovačkoj državi".