BiH
8

Gojer: Klasa nastala na pljački privatizacije zagovara zabavljačko-nazdravičarsku kulturu

FENA
Uvodničar današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Gradimir Gojer izjavio je da je politička klasa stvorena na pljački privatizacije u BiH zagovarala i zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja.
Gradimir Gojer (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Govoreći o temi "Primitivizam protiv kulture" istakao je da je ruralizacijom bh. gradova uništena infrastruktura kulturnog života u Bosni i Hercegovini, podjednako u oba entiteta i u sva tri politička realiteta, a da je najbolja ilustracija te teme restoran "Park prinčeva" iznad Sarajeva koji je nastao na mjestu nekadašnjeg Doma kulture.

Gojer je rekao da je došlo doba tabloidizacije i brutalne komercijalizacije, te da je nekada na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu bilo 14 premijera a danas je pravo slavlje u kulturi kada naprave dvije ili tri.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dodao je da je galerijski prostor u očajnom stanju, da se političari brukaju "otvaranjem" zatvorenih muzeja, dok knjiga i izdavaštvo od početaka pismenosti na ovim prostorima nisu bili u goroj poziciji.

Gojer je naglasio da je u kulturi trenutno na sceni nekompetencija ministara i svih nižih činovnika u ministarstvima kulture, a posljedica toga je, između ostalog, činjenica da je posljednji teatarski objekt u BiH izgrađen prije 50 godina.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Valjda su to dovoljni dokazi da živimo u zemlji u kojoj etno-nacionalističke falange uništavaju i zadnje korijene zajedničke bosanskohercegovačke kulture praveći kulturu torova, odnosno kulturu etno-nacionalnih malih primitivizama", potcrtao je Gojer.