BiH
0

Gojer: Godina u kojoj je umirala bh. kultura

FENA
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ne treba biti pretjerano informiran niti kulturno involviran da se vidi da je 2013. godina bila godina umiranja kulture, godina trijumfa turbo folka i svakovrsnog kiča, ocijenio je danas književnik i reditelj Gradimir Gojer.

On smatra da je to bila godina u kojoj su ministarstva kulture u BiH šutjela, najmanje radila od svih ministarstava, te godina u kojoj je izveden ubjedljivo najmanji broj premijernih izvedbi u odnosu na prethodnih deset godina, posebno u sarajevskim institucijama kulture.

"To je bila godina najniže razine kulturne produkcije u svim centrima kulture u BiH. Godina trijumfa kiča i šunda, očito je, projektirana od vlastodržaca u BiH, u oba njena entiteta. Da ne postoje pojedinačne pojave u BiH, mogli bismo govoriti o potpunom kulturnom umiranju ove države. Muzeji su nam zakovani daskama, hladnoćom i ledom, kinodvorane su sve praznije, teatri izvode sve manje premijera, izdavačke kuće se gase, jedna za drugom, cvijeta isključivo, tzv. 'festivalska kultura', za račun sve manjih ulaganja u tzv. 'redovnu produkciju'", naglašava Gojer.

On zaključuje da svi nadležni ministri trebaju biti smijenjeni.