BiH
785

Godišnjica formiranja jedinice "Bosna": 1.500 specijalaca branilo je BiH od agresije

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom Domu policije večeras je upriličena centralna svečanost u sklopu Programa obilježavanja 23. godišnjice formiranja ratne Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odreda policije "Bosna", odnosno Dana Jedinice.

Svečanost pod nazivom "Večer specijalaca" bila je prilika za druženje preživjelih Bosninih specijalaca i evociranje sjećanja na saborce koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, kao i na događaje koji su obilježili herojski put ove elitne jedinice tokom minulog rata 1992.-1995.

Sudionike skupa pozdravio je novoimenovani federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, istaknuvši značaj Odreda policije Bosna, Jedinice multietničkog sastava koja je bila pod neposrednom komandom Predsjedništva BiH i prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Potcrtao je da FMUP izuzetno cijeni doprinos ove jedinice u odbrani BiH te da se s posebnim pijetetom sjeća poginulih pripadnika ove jedinice, kao i članova njihovih porodica koji moraju biti trajna briga društva i države.

Čestitajući Dan Jedinice, Čampara je kazao da je ostalo još puno posla na mirnodopskoj realizaciji vrijednosti za koje su se zalagali Bosnini specijalci, izražavajući spremnost da se maksimalno angažira na tom planu u skladu s nadležnostima i u granicama vlastitih mogućnosti.

Dobrodošlicu sudionicima svečanosti poželjeli su proslavljeni ratni komandanti Odreda Bosna - Dragan Vikić i Kemal Ademović, kao i Željko Panić, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Jedinice.

Poručili su da je jedinica časno izvršila vlastitu misiju u toku agresije na BiH, te da se ista posvećenost i opredijeljenost za očuvanje i izgradnju države BiH na dobrobit svih njenih građana očekuje i od nadležnih institucija aktuelne vlasti i bh. dužnosnika.

Kako je rečeno, u odbrani BiH i njenog glavnog grada život je položio 81 pripadnik Jedinice, a njih više stotina je ranjeno.

U redovima ove proslavljene formacije borilo se ukupno oko 1.500 pripadnika/specijalaca, koji su bili angažirani na gotovo svim ratištima u BiH.

Odred policije "Bosna" nositelj je brojnih kolektivnih i pojedinačnih odlikovanja i priznanja. Među njima su: jedan Orden zlatnog grba s mačevima, pet Policijskih medalja za hrabrost i četiri Zlatna ljiljana, kao i 86 Zlatnih policijskih znački i 60 Srebrenih policijskih znački. Više od pola odlikovanja dodijeljeno je posthumno.

Odredu policije "Bosna" 2002. godine dodijeljena je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Centralnoj svečanosti u povodu 23. godišnjice Odreda policije Bosna, pored njenih preživjelih pripadnika, prisustvovali su predstavnici Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo s kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, te predstavnici boračkih udruženja, kao i brojni gosti i zvanice.