BiH
266

Godišnjica Dejtona: Sporazum koji je prekinuo krvavi rat u BiH i stvorio entitete

Piše: Er. M.
Danas se obilježava 21. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je prekinut četverogodišnji krvavi rat u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski sporazum postignut je u zračnoj bazi Wright-Patterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohio.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik RBiH Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl-diplomatije koju je počeo Holbrooke sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD-a. Mirovni sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine, a početkom 2008. godine je otkriveno da je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma izgubljen.

Trenutna administrativno-teritorijalna podjela BiH rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma za koji mnogi smatraju da je davno prevaziđen. Na drugoj strani političari iz entiteta RS još uvijek smatraju da se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati.

Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je uoči 21. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma kako je Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, u članu 1. potvrđen pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine:

"Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama".

On je rekao da je ovo važno istaći s obzirom na to da još uvijek postoje političke snage koje 21 godinu nakon Dejtona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Dejtona koja je u očiglednoj suprotnosti sa ovim članom Ustava BiH.