Teško da će biti popravnog u 2013.
28

Godina preslaganja vlasti u BiH otjerala je investitore i ojadila građane

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dok vladajuće stranke najavljuju kako nas u 2013. očekuje puno bolji period nego što je bila godina koju ostavljamo iza sebe, opozicija u BiH na svim nivoima upozorava da optimizmu nema mjesta. Da vlasti na državnom i entitetskim nivoima nemaju razloga za hvalospjeve o svom radu u 2012. svjedoče i statistike o nezaposlenosti, jer dovoljno je reći da je svakodnevno u BiH bez posla ostajalo nekoliko desetaka ljudi.

Inozemni investitori su zaobilazili našu zemlju, dok su se domaći zvaničnici bavili isključivo time ko je vlast, a ko opozicija i u koje fotelje će smjestiti svoje kadrove. Rad državnih institucija u mnogome je zavisio od volje predsjednika političkih stranaka, a revizorski izvještaji i dalje upozoravaju na enormnu potrošnju budžetskog novca.

"Kada govorimo o nivou BiH ovo je bila potpuno izgubljena godina, protekla je u traženju većina gdje su svi ključni akteri pokazali maksimalnu neprincipijelnost. Tu su bile velike svađe, pa nagle ljubavi i tako ukrug. To se najbolje vidi kroz činjenicu da je put ka EU potpuno zaustavljen, da nijedne ozbiljne reforme nije bilo, da nijedan ozbiljan zakon nije donesen. Ekonomski je to isto bila izuzetno teška godina u kojoj se BiH suočila sa realnošću, a to je da ekonomije i privrede ustvari nemamo. Investicija nije bilo, jer postoji veliko nepovjerenje u politički koncept", kazao je za Klix.ba Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i delegat u Domu naroda BiH.

Dobrom se u narednoj godini ne mogu nadati ni stanovnici bh. entiteta koji često, očito bez razloga, njegovi politički predstavnici nazivaju "boljom polovicom BiH". U protekloj godini SNSD je u tom entitetu provodio politički teror, smatra Ivanić te dodaje da je na lokalnim izborima ta stranka doživjela poraz, što je u političkom smislu vrlo značajno.

"Očekuje nas mrcvarenje"

"Ekonomsko stanje u RS-u je puno teže, nego što je to na nivou BiH. Iluzija je bila uvjerenje da se u RS-u događa ekonomsko čudo zbog ogromnog priliva sredstava od privatizacije Telecoma. Taj novac je potrošen, a broj zaposlenih je danas manji nego prije tri godine za nekih 40-ak hiljada ljudi. Ništa se krupno, a pogotovo ne pozitivno, neće desiti ni na nivou BiH, ni RS-a u 2013. Ostat će tenzije, nejasna većina i nedostatak bilo kakvog koncepta. Ničega ozbiljnog neće biti na putu ka EU, a pogotovo ne na putu provođenja odluka ka promjeni Ustava. Očekuje nas mrcvarenje sve do narednih izbora, u politici i ekonomiji. U RS-u će ekonomska situacija biti izuzetno teška, neće biti bitnih političkih promjena, ali nas čeka još teža ekonomska kriza", smatra Ivanić.

Slične ocjene o protekloj godini dao je i Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a. "U ekonomskom smislu 2012. će ostati upamćena kao godina u kojoj su na nivou BiH usvojena tri budžeta, to je bilo kome iz druge zemlje teško objasniti. BiH je smanjen kreditni rejting, smanjen je broj investicija... Svima onima koji se bave politikom to bi trebalo biti upozorenje za 2013. da se okrenemo realnim problemima i realnim stvarima. To je upozorenje da se, kako na nivou države, tako i Federacije, odgovornije ponašamo prema budžetskom novcu, jer revizorski izvještaji kažu da se ponašamo bahato i rastrošno. Međutim, uvijek je najodgovornija vladajuća struktura i oni su ti koji mogu promijeniti stvari", kaže Jurišić za Klix.ba.

Predsjednik HSP-a dodaje da u narednoj godini treba mnogo više raditi na NATO putu BiH, jer smo preuzeli obaveze koje do sada nismo ispunjavali, pa nas se nije doživljavalo ozbiljno.

"Vlada FBiH je proglašena vladom koja je nabolje radila svoj posao u 2011., ona je to bila i u prvih šest mjeseci 2012., a onda je došlo do napuštanja platforme od pojedinih stranaka koje žele rekonstruirati vladu na ovaj način na koji to ne ide. Sada čelnik SDP-a spominje moguće napuštanje Vlade i mislim da je to put iskrene rekonstrukcije. Neki su namjerno htjeli zakočiti procese u proteklih šest mjeseci da bi stvorili haotično stanje kako bi se optužilo jednog čovjeka, Živka Budimira, koji je od nas dobio punu podršku u poštivanju zakona. Dali smo mu podršku kao stranka i pri odluci o vraćanju Desnice Radivojevića u Vladu i sada u 2013. ulazimo sa dobrom uvjetima za dobar rad Vlade FBiH, kakav je bio prije godinu dana", smatra Jurišić.

Dennis Gratz kaže da su građani izmanipulirani i izmrcvareni, što smatra i ciljem političkih partija na vlasti s obzirom na to da trenutno vlada generalna blokada institucija na svim nivoima.

Nova generacija političara

"Svi mi smo žrtve dva dijametralno suprotstavljena bloka koji međusobno ratuju potpuno ignorišući interes građana. U ovom trenutku smo taoci blokova koji se sukobljavaju u vezi s tim ko će dobiti pozicije moći i ko će biti na izvoru finansija za svoje interese. Nadam se da će 2013. donijeti promjene i da će građanske inicijative koje su u pripremi otvoriti nove načine političkog angažmana. Tu se radujem i formiranju stranke Željka Komšića i mislim da je jedino što ima perspektivu formiranje građanskog bloka koji će okupiti sve stranke koje žele raditi u interesu običnog čovjeka. Međutim, naredna godina će ekonomski biti možda i teža od 2012., ali vidim svjetlo na kraju tunela, jer polako izrasta nova generacija političara koja je spremna sve ove koji su na vlasti posljednjih 17 godina poslati u nezarađenu penziju", kazao je Gratz.

Predjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić napomenuo je na posljednjoj konferenciji za medije te stranke da je BiH od oktobra dobila četiri negativne ocjene, od Evropske komisije, Valentina Inzka u Ujedinjenim narodima, PIC-a i na kraju od Evropskog vijeća. "Nakon ovakvih ocjena teško da može biti popravnog", kazao je Jerlagić. On je dodao da je priliv stranih investicija za 12 puta manji u odnosu na 2010. godinu i za sedam puta manji u odnosu na 2011. Sa 652 miliona KM spao je na 56 milona KM, istakao je Jerlagić.

Lider SDA Sulejman Tihić je također novinarima kazao kako ne očekuje mnogo od 2013. "Ovo bi mogla biti najteža godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odnosno godina stagnacije, a u nekim oblastima i nazadovanja. To je već učinjeno zamrzavanjem budžeta BiH, čime su ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH".

Prema njegovim riječima, u narednoj godini očekuje se rješavanje pitanja: izmjene Ustava BiH - najmanje u kontekstu provođenja presude "Sejdić-Finci", izmjene Ustava Federacije BiH u pravcu drukčije organizacije te osiguranja funkcionalnije i jeftinije strukture vlasti, provođenja presude Ustavnoga suda BiH u rješavanju pitanja državne imovine te provođenja presude Ustavnog suda BiH u okviru pitanja cjelovitog uređenja Grada Mostara, "a ne samo parcijalno i selektivno, što se sada pokušava učiniti".