BiH
0

GO SDPBiH: konvencija SDPBiH bit će održana 5. jula

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDPBiH) donio je Odluku o održavanju konvencije SDPBiH 5. jula u Sarajevu.

Usvojena je i Odluka o formiranju Odbora za obilježavanje stote godišnjice SDPBiH i socijaldemokratije u BiH koji će u narednom periodu predložiti detaljan plan aktivnosti na obilježavanju ovog jubileja.

Razmatran je i usvojen Izvještaj o finansijskom poslovanju SDPBiH za 2007., Izvještaj o radu Foruma mladih SDPBiH i izvještaj o provedenim aktivnostima na pripremi izborne kampanje za općinske izbore u oktobru 2008.

Najviše vremena članovi GO SDPBiH su posvetili analizi procesa privatizacije u BiH. Ocijenjeno je da ''Politika privatizacije'' na potpuno neadekvatan način tretira razvojne i socijalne potrebe, te da je loše provođena i netransparentna privatizacija u proteklom periodu stvorila mnoštvo ekonomskih, socijalnih i političkih problema.

SDPBiH smatra da je nužno donijeti cjelovit Zakon o reviziji privatizacije koji će obuhvatiti period od 1992. do danas, uz reviziju privatizacije banaka i osiguravajućih društava.

Usvojen je stav da iz postupka revizije treba isključiti vlade na svim nivoima, kao i agencjie za privatizaciju, te da ovaj proces treba voditi Finansijska policija.

SDPBiH će se zalagati da elektroenergetski sektor i rudnici budu isključeni iz privatizacije, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.