BiH
24

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović u tu instituciju uveo cenzuru najvišeg nivoa

Piše: J. H.
Goran Salihović, odlazeći glavni tužitelj Tužilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović, odlazeći glavni tužitelj Tužilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović prije nekoliko mjeseci izričito je naredio da se uposlenicima ove državne institucije zabrani pristup najposjećenijem i najutjecajnijem informativnom portalu u Bosni i Hercegovini, Klix.ba. Uposlenici Tužilaštva BiH mjesecima traže pojašnjenje zbog čega je to tako.

Nerijetko u svijetu pa i u našoj državi možete naići na praksu da se uposlenicima zabranjuje pristup zabavnim stranicama poput društvenih mreža i videoservisa što je sasvim opravdano. No, samo kod nas i u totalitarnim sistemima blokiraju se informativni mediji. Takva je situacija u Tužilaštvu BiH.

Odlučili smo potražiti odgovor na pitanje uposlenika zbog čega je portal Klix.ba blokiran u Tužilaštvu. Kako su nam kazali u ovoj instituciji, sa računara umreženih u računarski sistem onemogućen je pristup stranicama koje bi mogle ugroziti sigurnost sistema.

"Također, onemogućen je pristup web stranicama revijalno-zabavnog karaktera, koje mogu opteretiti protočnost internet komunikacije, a koje uposlenicima nisu potrebne u izvršavanju svakodnevnih poslova i zadataka", kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Naređenje o zabrani otvaranja portala stiglo je od glavnog tužioca Salihovića što predstavlja klasičnu cenzuru u 21. stoljeću.

U Tužilaštvu BiH, jednom od osnovnih temelja slobode i pravde u ovoj državi, sloboda informisanja i pristup objektivnim, tačnim i brzim informacijama, trebala bi biti svakodnevnica.

No, uprkos negodovanju brojnih uposlenika Tužilaštva sa kojima smo imali prilike razgovarati proteklih mjeseci, Salihović je odlučio da uvede cenzuru najvišeg nivoa.

Nažalost, voljeli bismo da je Salihovićeva cenzura bh. medija u Tužilaštvu jedini problem sa kojim se ta institucija sa njim na čelu suočava. Naime, stječe se utisak da je u posljednjih nekoliko mjeseci Salihović u potpunosti izgubio konce kada je u pitanju rad njegove institucije i uspješno završenih optužnica.

Ukoliko stavimo na stranu spektakularna hapšenja "velikih riba" i mnogih "akcija godine" u kojima su rijetki završavali iza rešetaka sa pravosnažnom presudom, činjenica da je njegovim neradom "palo" 70 posto optužnica za ratne zločine govori sama za sebe.

Osim navedenog, o njegovom (ne)radu dovoljno govori i činjenica da je "na svom terenu" dopustio prisluškivanje tužilaca, nezakonito upadanje u e-mailove uposlenika Tužilaštva BiH, trošenja budžetskih sredstava na privatna putovanja članova porodice.

Prema informacijama iz Tužilaštva, Salihović broji posljednje dane na mjestu na kojem se trenutno nalazi. Iskreno se nadamo da će s njegovim odlaskom iz Tužilaštva otići i cenzura i svi oni skandali koji su se desili u protekle dvije godine koliko je Salihović glavni tužilac.