BiH
153

Glavna tužiteljica KS podnijela prijavu protiv Ifeta Ferageta zbog nesavjesnog postupanja u slučaju Memić

Piše: Š. B.
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić podnijela je prijavu protiv advokata Ifeta Ferageta zbog počinjenja teže povrede bavljenja advokatske djelatnosti i narušavanja ugleda advokature u slučaju u kojem zastupa oca Dženana Memića.

Advokat Feraget zastupa Muriza Memića, oca Dženana Memića, a povodom čije se smrti vodi slučaj u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u prijavi, Feraget je u svojstvu opunomoćenika Muriza Memića u medije iznio zabrinutost zbog toga što nije obaviješten o ročištu održanom na Kantonalnom sudu u Sarajevu 1. juna ove godine.

Feraget se optužuje i za iznošenje sumnji u način rada Kantonalnog tužilaštva, kao i MUP-a KS u navedenom predmetu.

"U svom medijskom istupu i izjavama, advokat Ifet Feraget postupao je nekorektno, ne poštujući autoritet i ugled Tužilaštva i Suda, na koji način je pokušao da utječe na tok postupka i donošenje odluke neprofesionalnim sredstvima, obraćanjem organima i licima koja nemaju pravo da se miješaju u postupak, raspravljanje i odlučivanje", navodi se u prijavi.

Podsjećamo, Dženan Memić je 8. februara ove godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede glave od kojih je pao u komu i sedam dana nakon toga preminuo.

Od tada Dženanova porodica traži informaciju od MUP-a KS i Tužilaštva u vezi njegove smrti. Dva puta su organizirani i protesti građana, a iz Tužilaštva KS saopćeno je da na slučaju rade dva tužioca.

Podsjećamo, Ljubo Seferović optužen je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivičnog djela neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nezgodi, a Bekrija Seferović optužen je za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.