BiH
0

Glasine o hapšenju Mladića unatoč demantu srbijanske vlade

FENA
Srbijanska vlada u utorak je opovrgnula izvještaje medija da je uhapšen Ratko Mladić, glavni bjegunac od Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY), no time nije ušutkala glasine prema kojima je Mladić ipak uhapšen i čeka izručenje ICTY-u.

Glasnogovornik srbijanske vlade Srđan Đurić u utorak navečer demantirao je neslužbene informacije da je Mladić uhapšen.

"U pitanju je manipulacija koja nanosi štetu i ne pridonosi naporima srbijanske vlade da suradnju s Haškim sudom dovede do kraja", navedeno je u Đurićevu saopćenju.

Agencija dpa javila je da je glasnogovornica srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova Dragana Kajganić rekla da policija "danas nije poduzela nikakvu akciju" hapšenja Mladića.

Tokom popodneva u utorak, neki srbijanski mediji, uključujući agenciju Tanjug i radio B92, objavili su informaciju lokalne televizije TV BN iz Bijeljine da je Mladić uhapšen te da će preko Tuzle biti prebačen u Den Haag.

Istu su vijest prenijele agencije Reuters, AFP i AP, te televizijske

stanice CNN, Sky News i Euronews, svi uz ogradu da je vijest neslužbena i nepotvrđena.

Preko Tuzle je 2001. ICTY-u izručen i bivši srbijanski čelnik Slobodan Milošević koji je iz Beograda preko američke baze Camp Eagle u okolici Tuzle avionom prebačen u Den Haag.

Mladić je 1995. godine optužen za genocid tokom 43-mjesečne opsade Sarajeva u kojoj je život izgubilo 12.000 osoba, te za zapovijedanje pokoljem oko 8.000 Bošnaka u Srebrenici. Njegov politički čelnik Radovan Karadžić još je uvijek na slobodi.

Srpske su novine već danima pisale da će Mladić prije kraja februara biti u avionu za Den Haag, na vrijeme da se izbjegne suspenzija pregovora Beograda o pridruživanju s Evropskom unijom koja bi nanijela težak udarac srbijanskoj vladi.

Kraj februara zadnji je rok za izvještaj EU-ovog povjerenika za proširenje Ollija Rehna na osnovu kojeg će EU ocijeniti surađuje li Srbija u potpunosti s UN-ovim sudom za ratne zločine.

Florence Hartmann, glasnogovornica Tužiteljstva suda u Den Haagu, izjavila je da nema informacija o hapšenju Mladića. "To su glasine, ne možemo davati komentare o nečemu što ne postoji", rekla je.

Ne potvrđujući novinske izvještaje o skorom hapšenju savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Vladeta Janković izjavio je da su napori za nalaženje Mladića "u punom zamahu", javlja agencija Reuters.

"Vlada je svjesna posljedica", rekao je Janković radiostanici B92. "To bi mogao biti odlučujući trenutak, ne samo za budućnost vlade nego i za buduće perspektive države", rekao je ocijenivši da je Mladićeva predaja "gotovo uvjet za preživljavanje".

Beograd nastoji izbjeći suspenziju pregovora o stabilizaciji i pridruživanju započetih prošle godine. Ti su pregovori prvi korak prema mogućem članstvu u EU-u, što je najviši prioritet za Srbiju, a Bruxelles je upozorio da će oni biti zaustavljeni ako se Mladić ne uhapsi.

Izvještaji koji predviđaju skoro Mladićevo hapšenje intenziviraju se svaki puta kada se Srbija suoči s krajnjim rokom Zapada za akciju, premda Beograd stalno prosvjeduje tvrdeći da on nije u zemlji.

Mladić je otvoreno živio u Beogradu dok mu pad Slobodana Miloševića 2000. godine nije potkopao potporu koju je uživao. Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ustrajno je optuživala da je Mladić još uvijek uživa zaštitu tvrdolinijaša u srbijanskoj vojsci i obavještajnoj službi.

Srbijanski ministar za ljudska prava Rasim Ljajić izjavio je da je dobar trenutak za izručenje Mladića kojeg tvrdokorni nacionalisti koji se protive njegovu uhićenju smatraju ratnim junakom. "Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je 57 posto građana za tu opciju", rekao je Ljajić.