Nakon letaka protiv Srba
3

Glasaću za Srebrenicu: Na raspirivanje mržnje odgovariti krivičnom prijavom

FENA
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" saopćila je da su se u Srebrenici danas pojavili leci sadržaja "Poruka: Glasajmo za Srebrenicu. Uime Alaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna noć bude naš zavjet, nek` se svi Srbi protjeraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće Bošnjačka!".

Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" tim je povodom saopćila da je naziv inicijative "Glasajmo za Srebrenicu" ime koje za nju koriste srbijanski i mediji sa sjedištem u Republici Srpskoj u hajci koju već mjesecima vode protiv ove inicijative.

"Smatramo da su autori ovog i ranijeg letka koji se pojavio u Skelanima i koji poziva na linč naših sugrađana isti, i da neodgovorno prizivaju krv i to na mjestu u kojem je prije 17 godina počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne. Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" najoštrije osuđuje sadržaj i autore ovog letka", ističe se u saopćenju.

Inicijativa traži od MUP-a RS da pokrene istragu jer je sadržaj letka takav da izaziva nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost, što je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske.

"Pošto je MUP RS-a s entitetskim ministrom Čađom na čelu u posljednja tri mjeseca demonstrirao da je glavna poluga političke represije nad građanima nesrpske nacionalnosti u RS-u i zbog toga što smo sigurni da oni to neće uraditi po službenoj dužnosti, inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" podnijet će u ponedeljak krivičnu prijavu protiv N.N. počinitelja - autora i distributera ovog letka Okružnom tužilaštvu Bijeljina, sa zahtjevom za pokretanje istrage", dodaje se u saopćenju.

U inicijativi ocjenjuju da spremnost entitetskih i lokalnih srpskih političara da podrivaju mir i stabilnost u istočnoj Bosni najbolje govori o njihovim namjerama u slučaju da pobijede na lokalnim izborima u Srebrenici.

"Zato će odgovor građana Srebrenice i BiH u preostale dvije sedmice kampanje biti još masovnija registracija", zaključuje se u saopćenju ove inicijative.