Vrijedna oprema
102

Ginekologija u Tuzli nakon 40 godina dobila nove porođajne stolove

A. K.
Novi ginekološki i porođajni stolovi od velikog su značaja za trudnice i porodillje (Foto: A. K./Klix.ba)
Novi ginekološki i porođajni stolovi od velikog su značaja za trudnice i porodillje (Foto: A. K./Klix.ba)
U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli pokrenuli su proces zanavljanja medicinske opreme, a između ostalog za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo nakon 40 godina nabavljeni su novi porođajni stolovi.

U cilju poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nastavili su kontinuitet zanavljanja dotrajale medicinske opreme.

U prethodna dva dana isporučena je savremena ginekološka oprema, a među najznačajnijom se navode ginekološki i porođajni stolovi. Kako ističu iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dosad postojeći stolovi su redovno održavani, ali posljednja kupovina obavljena je prije čak 40 godina.

"Tri nova porođajna stola su potpuno automatizirana, a samim porodiljama će olakšati aktivnu fazu porođaja, koja će biti ležernija i humanija. Kada je riječ o pet savremenih ginekoloških stolova, oni će biti zamijenjeni onim postojećim. Uz to, mi smo dobili i pet novih kardio-tokografskih aparata koji su nam vrlo značajni, s obzirom da predstavljaju jedan od najvažnijih parametara za procjenu fetalnog stanja u toku porođaja", kaže Amer Mandžić, šef Odjeljenja operativne ginekologije.

Amer Mandžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Amer Mandžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Ginekološka klinika dobila je i najsavremeniji 4D ultrazvučni aparat koji se nalazi u polikliničkom dijelu sa ambulantama za humanu reprodukciju te visokorizičnu trudnoću. Uz pomoć ovog aparata vršit će se i verifikovanje eventualno postojećih fetalnih anomalija, što se ranije dostupnim uređajima nije moglo u dovoljoj mjeri vizualizirati.

"Cilj naše klinike nije da ostanemo na ovome jer želimo nastaviti sa daljim poboljšanjem i humaniziranjem uslova u kojima borave naše trudnice i porodilje", istaknuo je Mandžić, naglasivši da je u doglednoj budućnosti planirano formiranje zasebnih soba i kupatila za pacijentice, uz nabavku novog, inače trećeg po redu laparaskopskog stuba koji se koristi u endoskopskoj ginekološkoj hirurgiji.

Cilj tuzlanske ginekologije je i kontinurano unapređenje kvaliteta rada medicinskog kadra, kroz razne vrste edukacija. Već su osigurane tri subspecijalizacije iz oblasti ginekološke onkologije, a tuzlanski klinički centar u dogledno vrijeme će prvi u BiH dobiti i subspecijalistu urološke ginekologije.

"Naš kandidat subspecijalizaciju će obavljati u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani, tako da ćemo nakon završetka postati prva medicinska kuća u BiH koja ima subspecijalistu urološke ginekologije. To je veoam značajno jer je jedan od najvećih problema ženske populacije u srednjim godinama upravo stress inkontinencija koja se u većini slučajeva mora operativno završavati. To više nisu klasične, već operacije koje se ambulantno obavljaju u lokalnoj anesteziji", pojašnjava Mandžić.

Osim ginekološke i Klinika za urologiju u prethodnim danima pružanje svojih usluga podigla je na veći nivo, zanavljanjem opreme, odnosno nabavkom aparata ShockPulse SE litotritor koji se koristi za razbijanje, odnosno usitnjavanje mokraćnih kamenaca šok-valovima.

Načelnik urološke klinike Samed Jagodić ističe da tretman litotripsije udarnim valovima (ESWL) predstavlja prvi izbor za liječenje kamenaca u bubregu, mokraćovodima i bubrežnim nakapnicama. U usporedbi s otvorenim i endoskopskim metodama, ESWL je neinvazivna metoda za koju nije potrebna anestezija, a postiže visoke postotke uspješnosti tretmana.

Samed Jagodić (Foto: A. K./Klix.ba)
Samed Jagodić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Proceduru razbijanja kamenaca u mokraćovodu i bubrezima mi radimo već 17 godina, ali nedostatkom i prekidanjem proizvodnje sondi došli smo u situaciju prestanka izvođenja procedure. U vakuumu smo određene pacijente slali u druge centre, a određeni broj njih uspio je izmokriti kamence tako da je na takav način riješen problem. Mi smo ranije napravili listu pacijenata za izvođenje tretmana te će oni sada nakon nabavke aparata biti pozvani", ističe Jagodić, naglasivši da je u narednom periodu planirana i dodatna nabavka opreme.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Alen Kamerić navodi da je sva oprema nabavljena iz vlastitih sredstava ove zdravstvene ustanove.

Alen Kamerić (Foto: A. K./Klix.ba)
Alen Kamerić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Naš cilj je osigurati adekvatne uslove za rad, ali i našim pacijentima obezbijediti što komforniji boravak u bolnici. Menadžment je prošle godine postavio 11 strateških ciljeva čija je realizacija planirana u narednom periodu, a između ostalih zalagat ćemo se za izrsnost u ružanju zdravstvenih usluga, ali i njihovom širenju te uvođenju novih dijagnostičko-terapijskih i operativnih proceudra, ali i raditi na edukaciji kadra te daljem obnavljanju medicinske opreme", zaključio je Kamerić.

Oprema za urologiju je vrijednosti između 160 i 170 hiljada KM, dok je za ginekologiju okvirna ukupna cijena 130 hiljada maraka.