BiH
0

GIKIL namjerava pomoći u rješavanju ekoloških problema

FENA
Menadžment Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), u suradnji sa savezom Eko zeleni Tuzlanskog kantona prezentirao je aktivnosti koje je ova kompanija poduzela u oblasti zaštite okoliša.

Eminentni stručnjaci iz oblasti ekologije prezentirali su planove sa kojima GIKIL planira pomoći zvaničnim institucijama i nevladinim organizacijama u rješavanju ekoloških problema.

Prema riječima inženjera tehnologije iz GIKIL-ovog sektora investicija Hane Bilbije, ova kompanija će pokrenuti projekt certificiranog smanjenja stakleničkih gasova. Riječ o pošumljavanju.

-Ovaj projekt bi trebao dati određene beneficije kako GIKIL-u tako i cijeloj regiji. Naime, realiziranjem pošumljavanja omogućit će se smanjenje utjecaja C02. Prva faza projekta odnosi se na pošumljavanje svih GIKIL-ovih slobodnih površina, a to je 17,5 hektara, istakla je Bilbija.

Kako je saopćeno iz Bosanske medijske grupe, u ovaj projekt GIKIL će ući zajedno sa Savezom Eko zeleni Tuzlanskog kantona.

-Sadnjom 100.000 sadnica smanjit će se negativni utjecaji emisije stakleničkih plinova. Smatramo da sva privreda sa područja Tuzlanskog kantona treba ići ovim putem kako bi se ojačali šumski sistemi, rekao je predsjednik Ekološkog saveza TK Eko zeleni Muhamed Omerović.

GIKIL je, kako je saopćeno, odlučan da riješi ekološke probleme po evropskim normama u periodu od tri do četiri godine. S tim u vezi ova kompanija je uložila značajna finansijska sredstva na automatizaciji i modernizaciji fabrike đubriva kako bi se smanjilo ispuštanje azot-suboksida (NO2) u atmosferu.

Trenutno je u fazi instaliranje sekundarnog katalizatora u ovoj fabrici.

Registracija i razvoj projekta se odvijaju po pravilima međunarodnog sistema razmjene emisije - Kyoto protokolu.