BiH
7

Georgieva: Niste sami, EU će raditi na sprečavanju epidemija

Piše: Am. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalina Georgieva posjetila je danas područja pogođena poplavama u BiH. Ona je u Sarajevu izjavila da su zemlje EU odlučne nastaviti pomagati BiH.

"Do sada smo poslali više nego što je BiH zatražila, jer je ovo bila katastrofa velikih razmjera. Poslali smo jedinice za prečišćavanje vode, krevete, čamce, helikoptere i pumpe", rekla je Georgieva.

Ona je istakla da će se u narednim danima nastaviti sa crpljenjem vode iz područja pogođenih poplavama zahvaljujući pumpama visokog kapaciteta.

"Radit ćemo i na rekonstrukciji nasipa na Savi i to uz pomoć helikoptera koji će ispuštati velike cementne blokove. Najveći problem sada je mrtva stoka koja predstavlja veliki rizik, zbog miješanja vode iz sistema sa zagađenom vodom. Također, visoke temperature povećavaju mogućnost pojave komaraca koji prenose bolesti", rekla je Georgieva.

Dodala je da zemlje EU žele biti učinkovite u pomoći BiH, te da se kroz sedam dana može očekivati oprašivanje lokaliteta pogođenih poplavama radi sprečavanja epidemija.

Naglasila je da je 16 zemalja EU poslalo 150 spasilaca koji se trenutno nalaze na terenu. U narednim danima iz EU će doći i stručnjaci koji će zajedno sa osobljem Svjetske banke procijeniti štetu nastalu u BiH.

"Niste sami. Mi ljudi sa Balkana smo snažni, zajedno možemo sve izdržati", poručila je Georgieva.