Čeka se na novac
174

Genjac poručio Tegeltiji i Bevandi: Mogu nas jednostavno demantirati da ne blokiraju održavanje izbora

B. R.
Halid Genjac, generalni sekretar SDA (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Halid Genjac, generalni sekretar SDA (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Generalni sekretar SDA Halid Genjac je danas na konferenciji za novinare podsjetio da za sedam dana ističe konačni rok za osiguranje finansiranja raspisanih Općih izbora.

"Imajući u vidu značaj izbora, ustavnu obaveznost održavanja izbora i zakonom propisane nadležnosti, jedna od ključnih obaveza Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je da osigura sredstva za redovno i nesmetano održavanje izbora. Do ovog trenutka predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD), ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) sprečavali su donošenje potrebnih odluka da bi se finansirali izbori, sa vjerovatnom namjerom da se onemogući održavanje izbora. Ukoliko nije tako, mogu nas vrlo brzo i jednostavno demantirati", istakao je Genjac.

Napomenuo je da postoje sve pravno-formalne i proceduralne pretpostavke da se, kako je izjavio, vrlo brzo održi sjednica Vijeća ministara, u krajnjem slučaju telefonska, na kojoj bi se usvojio prijedlog odluke koju je Centralna izborna komisija (CIK) dostavila Vijeću ministara, i iz raspoloživih sredstava u budžetu novac dodijelila CIK-u, kako bi se predizborne aktivnosti, sve potrebne radnje i samo održavanje izbora proveli kvalitetno.

"Ukoliko to Bevanda i Tegeltija ne urade, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije postupiti u skladu sa zakonom, u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti. Očekujemo da će visoki predstavnik (Christian Schmidt, op.a.), ako to ne uradi Vijeće ministara, proglasiti potrebne odluke i omogućiti održavanje izbora, kao jedne od ključnih pretpostavki  za funkcionisanje demokratskog sistema", kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, prema Općem okvirnom sporazumu, obaveza visokog predstavnika je otklanjanje smetnji u civilnoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poručio je da je jedna od najznačajnijih stvari u civilnoj implementaciji održavanje izbora.  

Na novinarsko pitanje da li bi, s obzirom na to da se krši i Ustav i zakon Bosne i Hercegovine, krivično odgovarali predsjedavajući Tegeltija i ministar finansija Bevanda, Genjac je odgovorio da "s obzirom na konkretne radnje koje su oni poduzimali na sjednicama Vijeća ministara i način na koji su postupali kao isključivo nadležni, mi procjenjujemo da postoje razlozi da pravosudne institucije utvrde njihovu krivičnu odgovornost".

"Naravno, to je na pravosudnim institucijama", dodaje.             

Smatra da su stvari, kako je rekao, vrlo jasne, očigledne, poznati su događaji na Vijeću ministara, poznate su zakonom propisane norme i ostaje da pravosudne institucije postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

Upitan da li je poznato ko će, kada je riječ o SDA, biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Genjac je kazao da se još nisu bavili kandidatskim listama, uslijed brojnih obaveza.

"Međutim, mislim da je vrlo jasno da će naš kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti lider SDA Bakir Izetbegović", istakao je.

Govoreći o tome da li je realno očekivati nove razgovore u vezi s eventualnim izmjenama Izbornog zakona, Genjac je kazao da su izbori raspisani i "svaka priča, svaka tema koja na neki način razvlači termin održavanja izbora za njih nije prihvatljiva".

"U vrijeme kad se raspišu izbori, pa do održavanja izbora, vrlo je jasno da nikakve izmjene Izbornog zakona nisu moguće, odnosno nije ih moguće primjenjivati na izborima za koje se raspisivanje odnosi. Prema tome, mislim da to nije realno", konstatovao je.

Genjac je poručio da se treba posvetiti, kako je izjavio, kvalitetnim pripremama i što je moguće većem standardu održavanja predstojećih izbora.