Mustafa Mujezinović
0

"Generalno gledajući, nema krize u Vladi FBiH"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije Mustafa Mujezinović izjavio je danas da, generalno gledajući, on ne vidi krizu u funkcioniranju Federalne vlade.

Premijer dozvoljava mogućnost da u Vladi ne prevladava visok stepen suglasnosti kod donošenja odluka, ali razlilčita mišljenja su odraz demokratije, dodao je.

On uskoro očekuje međustranački dogovor o preostalim imenovanjima kadrova na ključne pozicije u pojedinim institucijama i javnim preduzećima u Federaciji.

Ove stavove premijer je izrekao tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu na kojoj se, na inicijativu poslaničkog Kluba Stranke za BiH, razmatraju problemi u funkcioniranju Federalne vlade.

Za razliku od premijera, dopremijer i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda smatra da problema u radu Vlade ima i naglašava da kao dokaz treba poslušati stenogram sa Vladine zadnje sjednice.

Bevanda je rekao da se treba posvetiti ispunjavanju uvjeta kako bi Međunarodni monetarni fond odobrio drugu tranšu novca od stand-by aranžmana s Bosnom i Hercegovinom. Čak i u slučaju samo prolongiranja druge tranše, mogu se očekivati problemi u realizaciji federalnog budžeta, upozorio je.

Nakon istupa premijera Mujezinovića, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Slaviša Šućur rekao je da je on lično tek sada zabrnut kad čuje da federalni premijer ne vidi probleme u Vladi, toliko očite prema mišljenju ovog poslanika.

Na opasku poslanika Stranke demokratske akcije Ismeta Osmanovića da Slaviša Šućur ne treba toliko da brine o radu Vlade jer je predstavnik opozicije kojoj birači na izborima nisu dali dovoljno ovlaštenja za to, reagirali su opozicioni poslanici, smatrajući Osmanovićev odnos prema njima omalovažavajućim.

Rasprava o problemima u funkcioniranju Vlade FBiH fokusirana je na ovoj sjednici na probleme zbog kojih ne dolazi do imenovanja federalnog ministra prostornog uređenja u Federaciji nakon što je dosadašnji ministar Salko Obhođaš još u septembru podnio neopozivu ostavku.

Problem je također izostanak imenovanja kadrova na čelnim pozicijama u javnim institucijama i preduzećima koji po prirodi stvari podnose izvještaje Parlamentu o stanju u svojim oblastima, obrazložio je predlagač.

Zagovornici teze da problemi zbog kojih ne dolazi do ovih imenovanja imaju isključivo političku pozadinu, a neki vide da je riječ o nesuglasicama na relaciji SDA - HDZBiH, naglašavajući da zbog neimenovanja novog ministra prostornog uređenja, naprimjer, izostaju važne investicije u ovom resoru.

Sjednica je u toku.