BiH
0

Generalni štrajk zaposlenih u zdravstvu 16. aprila, pregovori se nastavljaju 17. aprila

FENA
Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Abud Sarić je kazao da će generalni štrajk uposlenika u zdravstvu biti održan 16. aprila na području FBiH.

Abud Sarić potvrdio je Feni da su danas započeli pregovori Sindikata s pregovaračkim timom Vlade FBiH u smislu utvrđivanja protokola o načinu pregovaranja i uvjetima rada, te da je dogovoreno da pregovori budu nastavljeni u utorak, 17. aprila i trajat će dok se ne završi posao.

Glavni zahtjev je potpuno usaglašavanje odredbi Granskog kolektivnog ugovora s Općim kolektivnim ugovorom, što bi omogućilo jednak tretman za sve uposlenike u zdravstvu na području FBiH i podizanje nivoa usluga u oblasti zdravstva.

Danas ranije je održana pres-konferencija na kojoj su predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, uime svih zdravstvenih radnika, zamolili građane posebno pacijente za strpljenje i istaknuli da u vrijeme štrajka nijednom pacijentu neće biti uskraćena zdravstvena zaštita ako mu je hitno potrebna.

"Nijednom pacijentu ne želimo ugroziti život ali ih molimo da budu strpljivi i pomognu nam da dođemo do ispunjenja naših zahtjeva koji su opravdani", kazao je prim.dr. Zlatko Vuković.

On smatra da će, danas započeti pregovori, biti vrlo teški, ali se nada da će se što prije završiti na dobrobit svih zdravstvenih radnika, pacijenata i predstavnika vlasti. Istaknuo je da je ipak dobro da se počelo s razgovorima.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH oglasio se danas informacijom za pacijente u kojoj ih mole za razumijevanje i solidarnost, te se izvinjavaju što su primorani uskratiti im usluge naglašavajući da su posebno vodili računa o tome da to ne ugrozi život i zdravlje pacijenata.

Odluku o stupanju u generalni štrajk zdravstvenih radnika u FBiH potvrdila je 21.000 članova Sindikata u oktobru 2006., a termin za generalni štrajk ovisio je od formiranja novog saziva Federalne vlade.