BiH
0

General David Enyeart novi komandant NATO-štaba u Sarajevu

FENA
David Enyeart
David Enyeart
NATO-štab u Sarajevu nastavit će pružati podršku Mistarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH te sarađivati s EUFOR-om i međunarodnom zajednicom na ostvarivanju ciljeva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas novi komandant ovog štaba, američki brigadni general David Enyeart iz sastava Kopnene vojske (KoV) Sjedinjenih Američkih Država.

General Enyeart preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta NATO-štaba u Sarajevu, brigadnog generala Johna Bullarda na ceremoniji, upriličenoj u kampu Butmir.

Svečana primopredaja dužnosti izvršena je u prisustvu komandanta Komande združenih snaga u Napulju, admirala Marka Fitzgeralda, te visokih vojnih i civilnih zvaničnika BiH, kao i brojnih međunarodnih zvaničnika.

Obraćajući se sudionicima skupa general Enyeart potcrtao je odlučnost da u sklopu vlastite misije doprinese ostvarivanju sigurnijeg okruženja u BiH, te njenim aspiracijama orijentiranim ka članstvu u NATO-savezu.

"Naša misija u Sarajevu je timska. Niko sam ne može postići cilj BiH da postane članica NATO-a, jer to zahtjeva kontinuiran timski rad cijele zajednice", kazao je američki general.

General Bullard je u oproštajnom govoru pozdravio napredak koji je BiH ostvarila u reformi odbrane i sigurnosnog sektora, "a što je rezultiralo donošenjem Odluke u Talinu da se naša zemlja uz određene uvjete primi u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)".

Američki admiral Mark Fitzgerald, koji je predsjedavao ceremonijom primopredaje, ukazao je na važnost nastavka aktivnosti započetih u BiH, podsjećajući na obaveze u iznalaženju rješenja nepokretne vojne imovine i angažiranja na "Pregledu odbrane", odnosno dokumentu odbrambene strategije i dugoročnog plana odbrane.

Admiral Fitzgerald istaknuo je izuzetno uspješan angažman dosadašnjeg komandanta NATO-štaba u Sarajevu, generala Bullarda, uz uvjerenje da će takav napredak i kontinuitet slijediti i novi komandant, general Enyeart.

General Enyeart je prije stupanja na novu dužnost obavljao brojne i odgovorne dužnosti u okviru KoV-a SAD-a, Nacionalne garde američke savezne države Oregon.

U dva navrata je angažiran u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF-u) u svojstvu zamjenika komandanta 41. Pješadijske (isturene) brigade, odnosno 41. Pješadijskog borbenog tima.

General Enyeart dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima i Medalje bronzane zvijezde (sa bronzanim hrastovim vijencem), Medalje za zasluge, Medalje KoV-a za vojničke vrline, te Medalje KoV-a za zasluge.