BiH
4

Gavrankapetanović: Nemam šta kriti, meta sam zbog političkih stavova

NAP
Faris Gavrankapetanović (Foto: NAP)
Faris Gavrankapetanović (Foto: NAP)
Ako je proces ispitivanja porijekla imovine pojedinaca, političara i javnih ličnosti u BiH krenuo od mene neka je, ali nadam se da će ga vodiiti neka ozbiljna državna institucija, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Faris Gavrankapetanović, hirurg i bivši direktor Zavoda za zdravstvo Kantona Sarajevo i Univerzitetskog kliničkog centra u glavnom gradu.

On je na taj način prokomentirao tekst koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo u kojem su pobrojane nekretnine koje posjeduje on ili članovi njegove porodice. CIN je naveo da one vrijede oko dva miliona maraka.

"Nisam se ranije oglašavao o svemu, jer sam u već četiri mjeseca u sudskom sporu sa već oborenom Vladom Kantona Sarajeva. Nikada nisam imao problem sa transparentnošću. Sva moja imovina je u BiH i nije joj teško ući u trag. Tokom 31 godine koliko sam ljekar, 23 godine od specijalizacije, 19 godina od prvog magistrata i 15 godina od prvog doktorata, a potom i kao rukovodilac, stekao sam određenu imovinu i porijeklo je lako dokazivo. Ako bilo šta u tome ima sporno pozivam institucije da izvrše provjere, ako su problem objekti iz 1935. i 1938. godine onda sam kriv", kaže Gavrankapetanović.

I u pogledu istrage koja je pokrenuta protiv njega u Kantonalno tužilaštvu, Gavrankapetanović, također, kaže da vjeruje u pravosudni sistem te da svi trebaju raditi svoj posao.

On je pojasnio da su u istraživanje o imovini uvrštene nekretnine koje su porodično nasljedstvo, a da je sve ostalo stečeno iz regularnih i prijavljenih prihoda na koje je uredno plaćen porez.

Međutim, Gavrankapetanović za NAP kaže da iza svega, očito, stoji pokušaj određenih političkih struktura u Kantonu Sarajevo da napadima na pojedince skrenu pažnju sa katastrofalne situacije u državi.

"Bojim se da namjera ovakvih aktivnosti nije jačanje transparentnosti, nego upravo suprotno, skretanje pažnje sa pravih sumnjivih aktivnosti te teške političke, ekonomske i socijalne situacije, posebno u KS, a potom i u cijeloj državi. Ja jesam, istina je, u razgovorima sa pojedincima govorio kako je vrijeme da nešto poduzme i spasi država u ovom teškom trenutku. Možda su neki toga uplašili i prepoznali u kritikama građana, ali i mojim kritikama. Uprkos tome, smatra da Bošnjacima u ovom trenutku najviše treba jedan Pax Bosniaca o međusobnom miru i pravdi", dodaje Gavrankapetanović.