BiH
373

Gasal-Vražalica: BiH će postati država duhova, ne znam samo hoće li oni biti konstitutivni

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica kazala je za Klix.ba da će BiH zbog ubrzane emigracije i ekonomske situacije prije 2100. godine postati država duhova.

Prema podacima koje su Ujedinjeni narodi objavili u svom godišnjem izvještaju "World Population Prospects", na prostoru osam država Jugoistočne Evrope do kraja ovog stoljeća, odnosno 2100. godine, živjet će samo 15,4 miliona stanovnika.

Najdrastičniji pad stanovništva predviđa se u BiH u kjojoj je 1990. živjelo 4,5 miliona stanovnika, a 2100. godine živjeti će samo 1,9 miliona stanovnika.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica parlamentarne Komsije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Maja Gasal-Vražalica pita se da li su tome krivi političari, političke elite ili svi mi.

"U Hercegovačko-neretvanskom i Posavskom kantonu od 1996. godine na vlasti su uvijek isti. Upravo u tim kantonima je porodiljama naknada misaona imenica, ali ipak ti isti bivaju svako dvije godine potvrđeni na lokalnim, pa i na općim izborima, legalno i legitimno", kazala je Gasal-Vražalica.

Ona dodaje da će svako naći opravdanje i reći "da, ali nisam ih ja birao, ja zapravo ne izlazim na izbore“ i da je to jedan dio odgovora na ovo sve.

"Oni koji izlaze na izbore su zapravo oni koji su zaposleni u javnim institucijama i koji, htjeli ili ne, moraju izaći na izbore i potvrditi one koji su ih i zaposlili. Oni koji ne izlaze na izbore su razočarani stanjem u državi, nepotizmom, teškom svakodnevnicom, te smatraju da njihov glas u ovom beznađu neće promijeniti ama baš ništa", rekla je Gasal-Vražalica.

Ističe da sve to zapravo ide na ruku dugogodišnjim vlastodršcima na bilo kojem nivou.

"Famozni zakoni u Bosni i Hercegovini su kreirani tako da oni koji bi ih trebali poštivati i sprovoditi za njihovo nepoštivanje i nesprovođenje ne snose ama baš nikakvu odgovornost. I tako se vrtimo u ovom začaranom krugu već dugi niz godina, a za promjene treba malo više onih kojima nije bitan samo ovaj trenutak, nego i budući trenuci", dodaje Gasal-Vražalica.

Ona smatra da kada bi bilo više onih koji porodilje, djecu, materinstvo i porodicu na svakom pedlju Bosne i Hercegovine stavljaju ispred ličnog interesa i interesa svoje stranke, mi ne bismo danas u ovim poražavajućim podacima pronašli i našu državu.

"Tu i tamo se u medijima spomene ova tema ili tema ubrzanog iseljavanja iz BiH, ali prave podatke nećemo pronaći nigdje, jer kao da je sada bitnije što nam građani napuštaju zemlju od onoga što "sveto trojstvo“ na vrhu nam države ima reći, do onih na malo nižim nivoima", rekla je Gasal-Vražalica.

Dodaje da se u Kantonu 10 stanovništvo prepolovilo ne samo zbog pada nataliteta, a porasta mortaliteta, već i zbog iseljavanja cijelih porodica.

"Livno je oduvijek bilo poznato po 'gastarbeiterskim porodicama' u kojima je otac šezdesetih godina prošlog stoljeća trbuhom za kruhom odlazio u Njemačku, te slao novac i prehranjivao porodicu koja je ostala u Livnu. Po završetku radnog vijeka vratio bi se u Livno i konačno počeo uživati u plodovima svog rada", kazala je Gasal-Vražalica.

Ističe da danas Livno napuštaju mladi bračni parovi, porodice sa djecom, pa čak i oni srednje dobi, koji zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju nemaju nikakva primanja.

"Odlaze i oni koji rade kod privatnika, daju otkaze i odlaze. Ostat će samo oni koji nemaju više snage za rad, ostat će da životare i preživljavaju, ne samo u Livnu, nego u svim manjim mjestima. A bez ruralnih sredina nema ni države. Uvijek se više djece rađalo u ruralnim nego u urbanim sredinama", rekla je Gasal-Vražalica.

Na kraju je zaključila da ukoliko svi mi na svakom pedlju Bosne i Hercegovine ne budemo imali jednaka prava, postat ćemo država duhova.

"Samo ne znam da li će ti duhovi biti konstitutivni ili ne", kazala je Gasal-Vražalica.