BiH
0

Ganić nagradio najbolje sarajevske gimnazijalce, važnu kariku društva

Klix.ba
Na svečanoj ceremoniji održanoj u zgradi Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), rektor SSST-a dr. Ejup Ganić uručio je nagrade i priznanja učenicima sarajevskih gimnazija koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima iz matematike i engleskog jezika.

Takmičenja su osmislili SSST-ovi profesori sa Fakulteta kompjuterskih nauka, Fakulteta informacionih sistema i Fakulteta modernih jezika u saradnji sa profesorima sarajevskih gimnazija. Prvonagrađeni gimnazijalci, njih 14, primili su certifikat i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM. Ostali takmičari, koji su zadovoljili visoke kriterije i standarde takmičenja, primili su certikat koji će im vrijediti kao prijemni ispit iz matematike, odnosno engleskog jezika, ako odluče da studiraju na Univerzitetu SSST.

"Želimo da istaknemo one koji su vrijedni i talentovani. Ovim nagradama želimo da ovim mladim ljudima pojačamo samopouzdanje. Ovo je prilika da vas, roditelje i profesore, podsjetimo da su vaša djeca odlična i nadarena. Srednjoškolci su veoma važna karika u društvu, jer bez dobrih srednjoškolaca nema ni dobrih studenata, a sutra ni dobrih stručnjaka, a samim tim ni svijetle budućnosti", istakao je dr. Ganić.

U daljnjem izlaganju dr. Ganić je ukazao na činjenicu da SSST-ovi studenti dolaze iz cijeloga svijeta (Portugal, Španija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Turska, Kuvajt, Pakistan, India, Južna Koreja, Japan, SAD...), i da diplomanti SSST-a odlaze na postdiplomske studije na prestižne univerzitete u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj...

Menadžer akademskih aktivnosti Emina Ganić istakla je visoke akademske standarde koje SSST slijedi u saradnji sa Univerzitetom u Buckinghamu (Velika Britanija) i upoznala je prisutne sa SSST-ovim sistemom finansiranja i stipendiranja nadarenih studenata.

"Ove godine SSST dodjeljuje 50 stipendija za najuspješnije kandidate koji polože prijemni ispit na SSST-u", naglasila je Ganić.

"Obrazovanje u BiH ne treba reformisati nego transformisati, a ključ te transformacije nije da se obrazovanje standardizuje, već da se personalizuje, da se podstiče otkrivanje pojedinačnih talenata svakog djeteta. Ljudski resursi su poput prirodnih resursa, Često su duboko zakopani, i moramo ih tražiti, čuvati i svrsishodno koristiti. Upravo to SSST postavlja sebi u zadaću, a ova takmičenja su korak ka pronalaženju tih resursa, otkrivanju tih talenata", izjavio je Edib Kafadar, šef Ureda za odnose s javnošću.

Pobjednici takmičenja iz engleskog jezika:

Ibrahim Rusmir Žiško (Prva bošnjačka gimnazija) Amra Šarić (Prva gimnazija) Sven Zaimović (Druga gimnazija) Nejra Čaušević (Treća gimnazija) Amina Turudija (Četvrta gimnazija) Jasmin Marevac (Gimnazija Obala) Azra Hodžić (Gimnazija Dobrinja)

Pobjednici takmičenja iz matematike:

Lamija Tupo (Prva bošnjačka gimnazija) Emir Poplata (Prva gimnazija) Suad Krilašević (Druga gimnazija) Samir Suljević i Adis Hasanbašić (Treća gimnazija) Kemal Pozderac (Četvrta gimnazija) Kenan Baždar (Gimnazija Obala) Dženana Kapetanović (Gimnazija Dobrinja)