BiH
479

FUP uhapsio Nihada Trnku zbog odgovornosti za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

Piše: F. V.
Zgrada Predsjedništva BiH 7. februara (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zgrada Predsjedništva BiH 7. februara (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su danas jednu osobu koja se dovodi u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Arhiva BiH tokom februarskih protesta koji su kulminirali nasiljem.

Kako Klix.ba saznaje, uhapšeni je Nihad Trnka iz Sarajeva.

Kako saznajemo, Trnka je priznao izvršenje nedjela. Riječ je, inače, o osobi koja je tokom protesta nosila masku Anonymousa. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više istražiteljskih izvora, on je u jednom trenutku upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH.

"Policijski službenici Federalne uprave policije, postupajući u prethodnom periodu na identifikaciji počinilaca krivičnog djela „Terorizma“ iz člana 201., a u vezi sa krivičnim djelom „Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. KZBiH, odnosno identifikaciji počinilaca koji su izvršili paljenje zgrade Predsjedništva i Arhiva BiH, su danas 07.03.2014. godine identificirali osumnjičenu osobu", saopćeno je iz FUP-a.

Osumnjičeno lice inicijala N.T., dodaju iz FUP-a, je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Terorizma“ iz člana 201. KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom „Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. KZBiH jer se dovodi u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva BiH.

Navedene radnje policijski službenici Federalne uprave policije poduzimaju pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U toku je realizacija Naredbe Suda BiH, te se vrše pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo, u cilju pronalaska tragova i predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Nad licem lišenim slobode provodi se kriminalistička obrada.