Ozbiljne optužbe
27

FUP traži od Tužilaštva BiH da ispita ambasadora Vujića o tvrdnjama da je BiH izvor terorizma u Evropi

A. Ku.
Bojan Vujić (Foto: UN)
Bojan Vujić (Foto: UN)
Federalna uprava policije (FUP) uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo saslušanje ambasadora Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojana Vujića koji je u izlaganju kazao da je BiH "najopasniji izvor terorizma u Evropi".

U zahtjevu se navodi da je FUP putem medija informisan da se Vujić u svojstvu bh. ambasadora obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, a koja se održava od 26. februara 2024. godine do 5. aprila 2024. godine.

Dalje su naveli da je Vujić u izlaganju iznio tvrdnje kako je "BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi" te da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".

Također je rekao "da izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa", da su "počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH".

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora BiH Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled BiH i kredbilitet službi sigurnosnog sistema BiH na međunarodnom nivou", navode iz FUP-a.

S obzirom na činjenicu da Ministarstvo ne raspolaže informacijama i ne može potvrditi tačnost navoda o BiH kao "najopasnijem izvoru terorizma", zatraženo je da Odjel za borbu protiv terorizma u Federalnoj istražnoj službi kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova upozna Tužilaštvo BiH s tvrdnjama i navodima koje je iznio ambasador Vujić.

"Odnosno da se ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pozove da pristupi u službene prostorije Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi pojasnio navode i tvrdnje koje je iznio na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma te da organu nadležnom za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma dostavi dokaze koji potkrepljuju tačnost navoda o terorizmu u Bosni i Hercegovini", navode.

Dodaju da je, s obzirom na to da Ministarstvo ne raspolaže podacima o postojanju i širenju terorističkih grupa u entitetu FBiH, potrebno voditi računa o tome da li je ambasador Vujić svoje izlaganje bazirao na temelju saznanja o potencijalnim terorističkim grupama koje djeluju na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska, a što je moguće utvrditi tek nakon obavljanja informativnog razgovora.