BiH
0

Fuele uskoro objavljuje odluku o IPA fondovima

SRNA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele trebalo bi uskoro da objavi odluku o IPA fondovima za 2011. godinu koji su namijenjeni BiH, rečeno je Srni u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Iz Delegacije EU nisu željeli da preciziraju kakve su reakcije Brisela na postignuti dogovor Republike Srpske i Federacije BiH o IPA paketu, pojašnjavajući da ne daju dnevne komentare u vezi sa tim procesom.

U Delegaciji EU naglasili su da je pozicija Evropske komisije jasna.

"Vijeće ministara BiH mora zvanično komunicirati sa Briselom. Komisija je uvijek naglašavala da je neophodan dogovor svih ključnih aktera", rekli su u Delegaciji.

U Vijeće ministara BiH juče su stigli odgovori vlada Republike Srpske i FBiH u vezi sa postignutim dogovorom o IPA paketu za 2011. godinu, potvrđeno je Srni u Vijeću ministara.

''U toku su kontakti nadležnih institucija BiH sa Briselom'', rekao je Srnin sagovornik.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je Vlada uputila prijedlog predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da se razlika od 88 do 96,5 miliona eura evropskih IPA fondova rasporedi na pozicije deminiranja i jačanja kapaciteta za evropske integracije. 
Vlada FBiH odbila je ranije revidiranu listu projekata IPA 2011, nakon čega je zvanični Brisel stavio pod znak pitanja sve IPA projekte za BiH.