BiH
7

Franjo Topić: Plenković obećao veću podršku "Napretku" i svim Hrvatima u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" u Sarajevu Franjo Topić kazao je da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, prilikom današnje posjete ovom kulturnom društvu, obećao veću podršku za "Napredak", kao i za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s Plenkovićem, predsjednik "Napretka" ga je informirao o njihovim rezultatima rada, tako da je sada, kako je rekao Topić, hrvatski premijer dobio veći uvid u rad Društva te njegov značaj i ulogu.

"'Napredak' ne promiče samo kulturu Hrvata u BiH, nego i kulturu iz Hrvatske", istakao je Topić, dodajući da, osim 16 podružnica koje imaju u Hrvatskoj, "Napretkova" središnjica i podružnice dovode brojne zborove, orkestre i autore iz Hrvatske u BiH.

Tako da, naglasio je, "Napredak" riječju i djelom predstavlja hrvatski narod iz obje zemlje.

Također, dodao je Topić, ovo kulturno društvo pomaže da bosanskohercegovački građani, mediji i međunarodna zajednica "gledaju ljepše" cijeli hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

"'Napredak' ima, za mnoge, sa strane gledano, teško shvatljiv ugled i veliku medijsku promociju u BiH, a bilo bi dobro kada bi imao i bolji medijski tretman u Hrvatskoj", kazao je predsjednik "Napretka" u razgovoru sa hrvatskim premijerom.

Topić je ovom prilikom zamolio Plenkovića za bolji tretman "Napretka" u Hrvatskoj, ali i bolji tretman od hrvatske vlasti u BiH, što je predsjednik Vlade Hrvatske i obećao.

"Ponekad neko gleda "Napredak" kao folklornu skupinu, a ne kao 64 podružnice od kojih neke rade više nego državne institucije. "Napredak" je na ponos svim Hrvatima", naglasio je predsjednik ovog kulturnog društva.

Plenković, kojem je ovo prvi službeni put kao premijera Hrvatske, prije sastanka s predsjednikom "Napretka" prošetao je užim centrom Sarajeva u društvu svojih saradnika i bh. zvaničnika, između ostalih, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.