BiH
3

Francuska je protiv etničke segregacije i za efikasnu državu BiH

FENA
U sarajevskoj rezidenciji Republike Francuske večeras je svečanim prijemom, kojem su prisustvovale brojne zvanice iz bh. političkog, javnog i kulturnog života, članovi diplomatskog kora, međunarodni zvaničnici te pripadnici akademske zajednice, obilježen 14. juli - Nacionalni praznik Republike Francuske.

Ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles kazao je u svom obraćanju zvanicama da narod ne može biti zadovoljan stagnacijom, nenapredovanjem, nedostatkom perspektive za budućnost, kada zna da ima resurse, kvalitete i volju.

"Onda je prirodno da govori direktno, kada smatra da povjerenje koje je poklonio svojim liderima nije opravdano dovoljno ispunjenim očekivanjima", istaknuo je Gilles.

Ambasador je dodao da je narod BiH progovorio posljednjih sedmica osjetivši prvi put svoju odgovornost, odnosno pravilnu demokratsku igru, koja nije u suprotnosti s redovnim izbornim procesom.

Napomenuo je da će Francuska nastaviti zagovarati jačanje efikasnosti države BiH - što nije suprotno pozitivnoj decentralizaciji - poštivanje demokratskih normi i pravne države u svakom zakonodavstvu, potrebu da se vani govori jednim glasom kroz usvajanje mehanizama za koordinaciju koji se predugo čekaju, široku studiju o obrazovanju kako bi se odlučno okrenula leđa etničkoj segregaciji.

Ovaj nacionalni dan obilježava se u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno dan kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine, što je pomoglo da dođe do francuske revolucije.

Svakog 14. jula Francuska slavi svoj nacionalni praznik koji ima duboke korijene u republikanskoj tradiciji te zemlje. On se proslavlja narodnim plesovima, lampionima i vatrometom, kao i himnom Marseljezom.