Razgovor za Klix.ba
5

Fra Ante Marić o Uskrsu: Isusova smrt i uskrsnuće su poruka svima koji progone i koji trpe

G. Š.
Fra Ante Marić iz Franjevačkog samostana u Mostar u za Klix.ba govori o Uskrsu kao temelju katoličke vjere, te poručuje kompletnom društvu da su Isusova smrt i uskrsnuće poruka svima progoniteljima i mučenicima, jer "sve što činimo dolazi na naplatu."

"Priča sa Uskrsom zapravo počinje u Betlehemu, od Isusovog rođenja. On se rodio zato da uskrsne, da doživi i sve ono to se prije Uskrsa njemu dogodilo. On je prema evanđelistima, povjesničarima i tumačenjima Svetoga pisma živio oko 33 godine, a od njegovog rađenja koje je bilo toliko znamenito za čovječanstvo brojimo godine, dakle 2023. godina je od Isusovog rođenja", naglašava Marić na početku razgovora za naš portal.

Govori kako je Isus bio rabin, te da je po navršenoj punoljetnosti što je tada bilo 30 godina u Izraelu, skupio svoje učenike i bio hodajući propovjednik, a svoj život je završio u Jeruzalemu na kalvariji, te treći dan uskrsnuo od mrtvih.

Posebno se orjentisao na nekoliko dana Isusovog života koji se u liturgijski bilježe kao Veliki četvrtak, petak i subotu, te sam Uskrs u nedjelju.

Osvrnuo se na posljednju večeru Isusovu i svečani doček koji mu je narod pripremio u Jeruzalemu, što predstavnicima vlasti nije odgovaralo, te politički montiranom procesu koji se vodio protiv njega.

Politički montiran proces

"Tražili su način kako ga osuti, montirati postupak da je proces politički i to je morao učiniti Pilat koji je bio namjesnik cara rimskog Augusta. Pilat je vidio da je Isus nevin ali iz političkog oportunizma nije se usudio suprotstaviti velikom svećeniku i straha da ga on ne tuži u Rim caru, dao je Isusa osuditi na smrt, a prije toga bičevati", priča nam mostarski franjevac iznoseći biblijske zapise vezane za taj događaj.

Naglašava da je prema predaji Isus mučen i bičevan, te raspet na križ, gdje je nakon tri sata umro, što je za Pilata, prema zabilježenim navodima bila prebrza smrt.

Izjednačio prava žena i muškaraca

Govorio je i o balzamiranju Isusovog tijela te pronalasku otvorenog groba, gdje je Isus objavio prvo ženi da je uskrsnuo, te time žene izjednačio s muškarcima, kada one nisu mogle biti ni svjedok na sudu, niti u skupštini bilo šta govoriti, a tek potom dokazao da žena govori istinu o njegovom uskrsnuću.

Naglašava da je Uskrs najveći katolički blagdan koji je temelj vjere, ali nam je i pojasnio zašto je u javnom prostoru, ipak za Božić mnogo veća euforija u našim krajevima.

"Božić je kod nas sav show, ali nije tako na istoku. Mi smo ljudi topline, emocije i osjećaja. Nama je tužnije kad nam je netko umro i kad je Božić bez njega, nego Uskrs bez njega. Za Božić sjedimo za stolom i slavimo rođenje i život, jer znamo kad se dijete rodi da je to veselje, a Uskrs razumijemo do Velikog petka i ukopa, ali da je uskrsnuo, mi tog iskustva nemamo", pojasnio nam je fra Ante Marić.

Podsjeća na riječi Ivana Pavla, "Da Isus nije uskrsnuo bila bi uzaludna naša vjera", te naglašava, da ga posebno raduje činjenica da zadnjih godina sve veći broj vjernika dolazi na duhovne pripreme tokom velike sedmice da bi Uskrs što bolje shvatili i s iskrenom vjerom dočekali.

Poruka današnjem društvu

Zbog toga je iz perspektive današnjeg vremena kad su javnom prostoru prisutne brojne nepravde i lažne optužbe, govoreći o politički montiranom procesu koji se prema predaji vodio protiv Isusa poslao je poruku i kompletnom društvu da za svoje postupke svi na kraju odgovaraju.

"Kad je Isus bio osuđen on je šutio, nije iskakao iz sebe. Za sve je ima dokaze ali ih nije koristio", kazao je fra.

Ante je s nam podijelio i svoje razmišljanje o prvoj postaji Križnog puta.

"Kad su Isusa osudili na smrt, izmontirali mu sve, slagali, doveli krive svjedoke, veliko svećeničko vijeće je izgubilo svako dostojanstvo, Isus je bio miran, sve je dostojanstveno istrpio i dao svima nama primjer koji progonimo i koji trpimo, dajte urazumite se, dajte ne montirajte, nemojte to činiti. To je poruka Uskrsa. Sve što mi činimo krivo, lažno, svjedočimo ovako ili onako dolazi na naplatu. Hoćemo li uskrsnuti i je li nam izvjestan Uskrs, to je sigurno najjača poruka koju nam daje Isus kroz svoju muku, smrt, ukop i uskrsnuće", poručio je fra Ante Marić iz Mostara.