Studij za 'stare studente'
0

FPN Sarajevo - 'magistri struke' za 6.000 KM

Piše: Tatjana Sekulić
Fakultet političkih nauka u Sarajevu uveo je jednogodišnji postdiplomski studij za sve studente društvenih nauka koji su završili fakultet po starom sistemu. Naime, studentima je na raspolaganju devet smjerova, a po završetku studija stječu titulu magistra struke.

Jednogodišnji postdiplomski studij će se sastojati od šest predmeta u prvom semestru, dok će studenti u drugom semestru biti obavezni da pišu magistarski rad.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da će se predmeti izučavati jedan po jedan, odnosno, predavanja iz jednog predmeta će trajati mjesec dana tokom kojeg će studenti biti obavezni uraditi nekoliko radova iz tog predmeta, te po odslušavanju izaći na ispit.

"Svrha jednogodišnjeg postdiplomskog studija jeste pokušaj izjednačavanja starog sistema sa bolonjskim sistemom. Dakle, na ovaj studij se mogu upisati samo studenti koji su fakultet završili po starom sistemu. Do sada, prema preliminarnim prijavama, apliciralo je preko 150 studenata, no mi se nadamo da će kada se raspiše konkurs biti mnogo više zainteresiranih studenata, te da ćemo uspjeti obuhvatiti kompletnu generaciju koja je studirala u periodu od 2000. do 2005. godine", kazao je za Sarajevo-x.com, profesor Senadin Lavić.

Planirano je da svaki predmet predaju po tri profesora, odnosno da svaki od njih održi po devet predavanja iz jednog predmeta, a profesori će svakako biti vrsni stručnjaci iz zemalja regiona i svijeta.

Studentima su na raspolaganju studiji: Evropske integracije i angažirano novinarstvo, Evropske integracije, Porodica i društvo, Savremena sociologija i društvo u tranziciji, Političke stranke i izborni sistemi, Komunikologija, Međunarodni odnosi i ekonomska diplomatija, Menadžment u javnoj upravi, te Djeca i mladi u sukobu sa zakonom.

"Cijena studija će biti prilagođena studentima. Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći koliko tačno će iznositi, no planirano je da bude otprilike hiljadu maraka po predmetu, što bi iznosilo najviše šest hiljada maraka", ističe za Sarajevo-x.com profesor Lavić.

Ideja o jednogodišnjem postdiplomskom studiju razvila se na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Nakon što ju je odobrilo Nastavno vijeće, odluku o uspostavljanju ovakve vrste studija za studente koji su završili po starom sistemu odobrio je i Senat, te će konkurs biti raspisan u narednim danima.

"Konkurs će biti raspisan u narednih nekoliko dana, te će trajati 30 dana. Uslovi su da je student završio fakultet po starom nastavnom planu i programu ili da je uposlenik u obrazovnim institucijama, javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, državnim, entitetskim i kantonalnim organima, te vladinim i nevladinim organizacijama, koji imaju odgovarajuću VSS (četverogodišnji studij – ekvivalent 240 ECTS), uz pismenu preporuku nadležnog rukovodioca, svi ostali uslovi bit će poznati po objavi konkursa", kazao je profesor Lavić.

Po okončanju konkursa svi studenti koji apliciraju bit će pozvani na intervju, te nakon toga počinje jednogodišnji postdiplomski studij, zahvaljujući kojem će studenti steći zvanje 'magistra struke', a nakon toga moći upisati i doktorske studije.