BiH
0

Forum mladih SDP BiH primljen u Evropsku asocijaciju mladih socijaldemokrata

FENA
Na zasjedanju Evropske asocijacije socijaldemokratske omladine (ECOSY), koje je održano u subotu u Kopenhagenu, Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) BiH postao je punopravnim članom u toj evropskoj asocijaciji, inače podmlatku Partije evropskih socijalista i socijaldemokrata.

"Ispunili smo cilj ove generacije u Forumu mladih SDP-a BiH i postali punopravni član evropske, socijaldemokratske porodice mladih. Naš prijem u ECOSY je potvrda kako za članove, simpatizere, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, a posebno za mlade, da smo nezaobilazni dio Evrope i da se na nas ozbiljno račun", izjavio je povodom prijema Foruma mladih SDPBiH u ECOSY Kemal Beganović, predsjednik tog foruma.

Evropska asocijacija mladih socijaldemokrata okuplja 60 članica, prvenstveno podmladaka iz zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata, čime punopravno članstvo Foruma mladih SDP-a BiH predstavlja svojevrsni presedan s obzirom na to da BiH još uvijek nema kandidatski status koji je jedan od uvjeta za punopravno članstvo u ovoj asocijaciji.

"Odluka ECOSY-a u Kopenhagenu predstavlja priznanje Forumu mladih SDP-a BiH, ali i podršku programskim opredjeljenjima Foruma mladih i SDP-a u kreiranju evropskog, socijaldemokratskog puta Bosne i Hercegovine", istaknuo je generalni sekretar Foruma mladih SDP-a BiH Aldi Halilović.

Kako se ističe u saopćenju Centra za informiranje Foruma mladih SDP-a BiH, ovaj forum predstavlja veliku snagu i energiju SDP-a, što dokazuju mladi predstavnici SDP-a, od lokalnih vijeća i skupština do državnih ministarstava i parlamenta, a čije su napore na demokratizaciji i europeizaciji Bosne i Hercegovine ovom odlukom podržale i mlade kolege iz Evrope.

"Nakon punopravnog članstva u Svjetskoj asocijaciji mladih socijaldemokrata IUSY-u i liderskoj poziciji u regionalnoj organizaciji mladih socijaldemokrata SD9, punopravno članstvo u ECOSY-u dolazi kao definitivna potvrda ispravne međunarodne politike Foruma mladih SDP-a BiH", rekla je međunarodna sekretarka Foruma mladih SDP-a BiH Irma Marić.