BiH
0

Formirani lokalni GROZD-ovi u Ključu, Gacku, Konjicu i Bosanskom Petrovcu

FENA
Nakon formiranja lokalnih GROZD-ova, održane su javne tribine u Ključu, Gacku, Konjicu i Bosanskom Petrovcu na kojima je prisustvao veliki broj građana.

Predstavnici GROZD-a su upoznali okupljene građane o namjeri da se u 2007. godini pokrenu brojne kampanje koje će za cilj imati donošenje akcionog plana na svim nadležnim nivoima vlasti za rješavanje pitanja nezaposlenosti, saopćeno je iz GROZD-a.

"Ove kampanje pokretat će lokalni GROZD-ovi, u suradnji s građanima. Cilj njihovog formiranja i jeste da mobilišu što više građana da i sami postanu aktivni u pritisku na vlast da riješe nagomilane probleme, među kojima je nezaposlenost najveći, pitanje "broj jedan" za sve nadležne nivoe vlasti ukoliko njeni predstavnici žele ispuniti obećanja data prije izbora", naglasili su predstavnici GROZD-a.

Pojedini predstavnici vlasti koji su bili prisutni na organizovanim javnim tribinama u Ključu, Gacku, Konjicu i Bosanskom Petrovcu su izrazili spremnost da podnesu dio vlastite odgovornosti kroz konkretne korake i inicijative za rješavanje pitanja nezaposlenosti.

"Da bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, nadležna vlast na svim nivoima mora uradili i usvojiti akcioni plan za rješavanje pitanja nezaposlenosti. Tek će izrada i usvanjanje ovog akcionog plana biti jasna poruka građanima da vlast želi riješiti ovaj, najveći problem", naglasili su predstavnici GROZD-a.

Okupljeni građani su imali i konkretne prijedloge: "pokrenuti široku akciju borbe protiv mita, korupcije i kriminala u općinama, hitno usvojiti strategije za razvoj koje će u najvećem dijelu biti posvećene zapošljavanju".., a kao najveći problem vide nedovoljno angažovanje vlasti.

Na sljedećim javnim tribinama bit će pozvani i izabrani predstavnici vlasti iz izbornih jedinica kojima pripadaju planirane općine. Na ovaj način GROZD će promovirati novi vid dijaloga između predstavnika vlasti i građana koji su ih birali.