Politička analiza
4

Foreign Policy o Miloradu Dodiku: Proruski čovjek koji bi mogao izazvati nemire

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prokremljanski nacionalist Milorad Dodik, koji razmišlja o nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska, osigurao je na Općim izborima u Bosni i Hercegovini svoje mjesto u tročlanom Predsjedništvu BiH, piše Foreign Policy.

"Njegova očigledna posvećenost tom cilju je zabrinjavajuća, nezavisnost bi najvjerovatnije dovela do kolapsa BiH i mogla bi podstaći zemlju i širi region u najveći sukob od krvavih ratova devedesetih. Također je alarmantna činjenica da je Rusija Dodiku glavna međunarodna podrška u regionu. Izvjesno je da ruski predsjednik Vladimir Putin može iskoristiti Dodika da pokuša izazvati nemire na evropskim granicama", piše Michael Colborne za Foreign Policy.

Napominje da je dolazak Rusije u Republiku Srpsku očigledan u Banjoj Luci, gdje će za nekoliko godina biti izgrađen ruski kulturni centar i crkva s pet kupola, čiji dizajn je baziran na drevnoj crkvi koja je stajala u Kremlju sve dok nije uništena nakon boljševičke revolucije. "Ovo je simbol naše borbe za slobodu", prenosi Foreign Policy Dodikovu izjavu iz septembra kada je promovisao izgradnju centra, napominjući da on povezuje Rusiju sa svojim separatističkim ambicijama.

"Ipak, za sada se takva retorika ne slaže sa stvarnošću. Ispod visokih dizalica vidljivi su samo obrisi crkve, uključujući i crvene korake koji će na kraju dovesti do ulaznih vrata koja su trenutno označena velikim pravoslavnim krstom", stoji u tekstu.

Napominju i na tvrdnje bivšeg službenika američkog Ministarstva odbrane Michaela Carpentera da je krajnji cilj Kremlja da se Bosna podijeli na dva, ako ne i na tri dijela: Republika Srpska, koja bi mogla da se pridruži Srbiji ili da ostane nezavisna bosanska muslimanska država i mogući treći hrvatski entitet.

"Takav ishod je u interesu Moskve. To bi proizvelo malu, snažno militarizovanu rusku državu koja se nalazi na granicama Evrope. Sam Dodik podstiče takva tumačenja često povezujući nezavisnost i Rusiju, kao što je to učinio tokom posvećenosti kulturnog centra. U međuvremenu, izvještavanja da Dodikove policijske snage skladište oružje i da ruski obučeni plaćenici formiraju paravojnu grupu, samo dolijevaju ulje na vatru", navodi se u tekstu.

No, nisu svi uvjereni da je raspad Bosne moguć. "Eskalacija nije nužno u interesu Rusije", rekao je visoki saradnik u Atlantic Councilu Dimitar Bechev. Ističe da je Rusija previše zaokupljena vojnim avanturama u Siriji i Ukrajini te da ne treba da se ubacuje u bilo kakve nove nepovratne sukobe. Osim toga, dodao je Bechev, sadašnji status Bosne odgovara Rusiji. To je podijeljena i slaba država koja neće uskoro ući u NATO.

"Moskva ima utjecaj u BiH. Dugo je najveći strani investitor u Republici Srpskoj koji zajedno s ostatkom zemlje zavisi od ruskog gasa. Rusija također posjeduje dvije rafinerije nafte u toj zemlji", navodi Foreign Policy.