Kad dom nije siguran
58

Fondacija CURE uličnom akcijom obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

E. Sk.
Tokom pandemije žene su bile izložene nasilju u mnogo većem broju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tokom pandemije žene su bile izložene nasilju u mnogo većem broju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama fondacija CURE organizovala je danas uličnu akciju u Sarajevu kojom su započeli 16 dana aktivizma, globalne kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja.

Aktivistkinja i feministkinja fondacije CURE, Vildana Džekman kazala je da je slogan ove akcije "Kad dom ne znaći sigurnost".

"Željeli smo ovom uličnom akcijom ukazati na to da za vrijeme pandemije, dom nije bio sigurno mjesto za mnoge žene. Mjesto u kojem su žene morale obitavati, jer su zbog pandemije ostale bez posla. Statistike pokazuju da 48 posto procenata nasilja pogodi ženu iznad 15 godina starosti, a treba uzeti u obzir i činjenicu da veliki broj žena ne govori o nasilju, u tišini svog doma same se suočavaju sa svojim problemom", kazala je Džekman.

Selma Hadžihalilović, također aktivistkinja fondacije CURE i koordinatorica Ženske mreže kazala je da se ove ulične akcije dešavaju na podružju cijele BiH.

"Pokušavamo na ovaj način da ukažemo javnosti da su žene tokom pandemije zaista bile izložene nasilju u mnogo većem broju. Oni koji donose odluke moraju u svoje politike oporavka od koronavirusa unijeti i perspektivu žena, posebno marginaliziranih i raditi na pitanjima prevencije nasilja, jer ćemo se u suprotnom unazaditi u svemu što smo postigli do 2019.", kazala je Hadžihalilović.