Bugojno
0

Folkloristi otvorili ovogodišnje “bugojansko proljeće”

FENA
Defileom učesnika i bogatim i kvalitetnim nastupom članova Gradskog folklornog ansambla "Bugojno" u tom gradu je počela manifestacija "Bugojansko proljeće", čiji je organizator po jedanaesti put Kulturno-sportski centar.

U programu je sudjelovalo oko stotinu folklorista iz sve četiri grupe GFA "Bugojno" koji su, pred više stotina posjetilaca, odigrali koreografije: “Igraj Bosno pa se razveseli”, “Bunjevačke igre”,”Splet katoličkih igara iz Sarajevskog polja”, “Splet ljubavnih igara sa Kosova” i “Splet igara iz Makedonije”. Kao solisti nastupili su Sahin Bečirović-Gibe i Šerif Husić.

U okviru "Bugojanskog proljeća" u ponedjeljak će se predstaviti članovi Dječijeg pozorišta “Eko-art” koji će izvesti predstavu “Na Olimpu ništa novo”.

Kako je Feni kazao Vahid Duraković, direktor KSC-a, ove godine bit će realizirano 25 programa, a manifestacija bi trebala okupiti oko hiljadu učesnika.

Učešće na manifestaciji najavila je većina bugojanskih škola, brojna udruženja, sve grupe Amaterskog pozorišta “Fedra”, HKD “Napredak”, Teatarska grupa “Face” iz Sarajeva, Eko-rafting klub kao i Vokalni ansambl Bugojno sa horom “La Viva” iz Francuske.

Bugojanci će moći pogledati predstavu “Klasni neprijetelj”, reditelja Harisa Pašovića, a bit će upriličen i koncert Akija Rahimovskog.

Za 1. maj, uz nezaobilazni vatromet i prvomajski uranak Limene glazbe, planirano je gostovanje novotravničkog benda “The Guilties”.

“Bugojansko proljeće” bit će završeno 19. maja zajedničkim programom učesnika ove manifestacije.