Pogledajte galeriju
168

Kako izgleda prvi dan proljeća u Sarajevu: Sunce, rascvjetale magnolije i šetači na ulicama

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Premda su jutarnje temperature prvog dana proljeća u Sarajevu bile ispod nule, dnevna koja će sezati do 13 stepeni i vedro vrijeme doprinijeli su pravoj proljetnoj atmosferi u gradu.

Rascvjetale ljubičice u gradskim parkovima, cvjetovi magnolije koji ukrašavaju ulice, tratinčice koje se naziru u travi, ali i behar na drveću danas su obasjani suncem.

Vedro vrijeme uzrokovalo je i da se na ulicama može vidjeti znatan broj šetača, a građani su nerijetko odmarali na klupama uživajući u sunčanom danu.

Podsjetimo, danas je ravnodnevnica koja prema astronomiji obilježava prvi dan proljeća koje je počelo u 04:06 satu. Uzevši u obzir temperature prethodnih dana, dojam je kao da traje već neko vrijeme.

Prvi dan proljeća u Bosni i Hercegovini bit će prilično sunčan. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu iznosit će uglavnom između 13 i 18 stepeni Celzijusa.

I u četvrtak se očekuje da će veći dio dana biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu se očekuje tokom noći na petak.

Proljeće simbolizira ponovo rađanje Sjeverne hemisfere Zemlje kada se u prirodi sve budi. Mnoge kulture imaju festivale proljeća koji obilježavaju i pobjedu dobrog nad zlim.