Obilježavanje 8. marta u BiH
0

Fokus na borbi protiv nasilja nad ženama

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ovogodišnje obilježavanje 8. marta u BiH fokusirat će se na borbu protiv nasilja nad ženama.

U povodu Međunarodnog dana žena, 8. marta, 6. marta u Sarajevu će biti održana pres-konferencija na kojoj će prisustvovati Christine McNab, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Gender agencije BiH, Davorin Semenik, sekretar Gender komisije parlamenta BiH i Hjalmar Sigmarsson, predsjedavajući UN Gender grupe za BiH, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Nasilje nad ženama ne samo da predstavlja grubo kršenje ljudskih prava nego ima i ogromnu socijalnu i ekonomsku cijenu i podriva doprinos koji žene daju razvoju, miru i sigurnosti. Ono predstavlja ozbiljnu prijetnju realizaciji međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva, uključujući i Milenijske razvojne ciljeve. Mnoge žene danas su tokom života izložene premlaćivanju, primorane na seks ili zlostavljane na drugi način.

Širom svijeta, jedna od pet žena će u toku života postati žrtva silovanja ili pokušaja silovanja. Polovina žena čija smrt je posljedica ubistva ubijena je od sadašnjeg ili bivšeg supruga ili partnera.

Za žene u dobi između 15 i 44 godine nasilje je jedan od osnovnih uzroka smrti ili invaliditeta. Više od 80 procenata žrtava trgovine ljudima su žene. Više od 130 miliona djevojaka i žena koje su danas žive bile su žrtve genitalne mutilacije.

Na osnovu podataka koji su prikupljeni od 24.000 žena u 10 zemalja, između 55 i 95 posto žena koje su njihovi partneri fizički zlostavljali nikada nije stupilo u kontakt s nekom NVO, zatražilo sklonište ili pomoć policije.

Vezani članci