BiH
154

Florence Hartmann posjetila Savez logoraša BiH: Nevjerovatan je osjećaj kada žrtve stanu u vašu zaštitu

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Florence Hartmann, bivša portparolka i savjetnica za Balkan Carle del Ponte, bivše glavne tužiteljice Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, danas je u Sarajevu posjetila Savez logoraša BiH. Povod njenog dolaska je želja da se zahvali žrtvama agresije u BiH koje su stale u njenu zaštitu prilikom nedavnog hapšenja uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Predstavnici Saveza logoraša BiH su 24. marta ove godine u Hagu prisustvovali izricanju presude Karadžiću. Tamo se pojavila i Hartmann koja je svojim prisustvom željela izraziti podršku svim žrtvama agresije na BiH. No, nekoliko osoba iz službe osiguranja Haškog tribunala privelo je Hartmann.

"Shvatila sam brzo šta se dešava. Bila sam okružena ljudima kojima treba pružiti pomoć, a oni su pokušali da me spasu. Bio je to doživljaj, bez obzira što je to za mene loše iskustvo, i nevjerovatan osjećaj, jer su žrtve stale u moju odbranu. To njihovo prepoznavanje da sam za njih pokušala učiniti nešto dobro, jako mi je drago. No, isto tako, osjećam krivnju. Većina nas novinara je pokušavala tokom rata izvještavati o ratu i zločinima. Međutim, to nije donijelo ništa dobro, jer su se rat i zločini nastavili“, ispričala je Hartmann.

Poručila je kako žrtvama rata u BiH treba pomoći i kako očekuje da će se u Hagu ponovo okupiti na izricanju presude Ratku Mladiću.

"Bio je to intenzivan osjećaj i sretna sam i zahvalna za tu pomoć. Ipak, još uvijek mi trebamo pomoći žrtvama, a ne one nama. Žao mi je što sam skrenula pažnju na sebe, a ne na izricanje presude Karadžiću, jer mi to nije bila namjera. I žao mi je zbog toga, ali zato se treba obratiti na adresu sudije. Važno je da se opet okupimo kada bude izricanje presude Ratku Mladiću, kako bi spriječili da se dogodi njegov premještaj u Rusiju ili neka druga glupost“, napomenula je Hartmann.

Hartmann je uhapšena ispred Tribunala u Hagu. Taj sud je ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna“ objavila tajne podatke iz procesa koji je vođen protiv Slobodana Miloševića. Ona je prvostepno osuđena 2009. godine, a dvije godine kasnije za nepoštivanje suda. Izrečena joj je novčana kazna od 7.000 eura, koju je ona odbila platiti, pa ju je sud zamijenio zatvorskom kaznom od sedam dana. Ipak, francuske vlasti je nisu željele predati sudu.