Izvještaj o diskriminaciji manjina
196

Finci: Moje ime je Jakob, a ne Sejdić Finci

Piše: E. Kavgić
Dervo Sejdić je još jednom ponovio da Romi u Evropu ne idu bez BiH, stoga i BiH ne može u Evropu bez Roma.
Dervo Sejdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Dervo Sejdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Sejdić je, na današnjem predstavljanju izvještaja Human Rights Watcha "Građani drugog reda: Diskriminacija Roma, Jevreja i drugih nacionanih manjina u BiH", kazao da Romi ne žele blokirati napredak BiH prema Evropi, ali BiH, ako želi u Evropu, mora imati uređen politički sistem.

"Naši političari izgleda nisu svjesni da je neophodan uređen politički sistem, jer se više od dvije i po godine nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci nisu se uspjeli dogovoriti", istakao je on, dodavši da se Romi susreću s brojnim problemima i gotovo da nemaju nikakva prava.

Romi, Jevreji i ostale nacionalne manjine u BiH su i dalje isključeni iz učešća u državnoj politici 20 godina nakon rata, a organizacija Human Rights Watch potencira da BiH mora ukloniti diskriminaciju nacionalnih manjina iz svog Ustava, zakona i javnih institucija.

Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Na predstavljanju izvještaja, prisutnima se obratio i Jakob Finci koji je rekao da je svjestan toga da se u javnosti prečesto spominje slučaj Sejdić i Finci, ali tako treba i mora biti sve dok se ne implementira odluka suda u Strasbourgu.

"Moje ime je Jakob Finci, a ne Sejdić Finci, kako se može čuti u posljednje vrijeme", kroz smijeh je kazao Finci te istakao da zna da je javnost sita slučaja Sejdić i Finci, "ali kome se ne sviđa nek' ide iz zemlje."

Benjamin Ward, zamjenik direktora za Evropu i Centralnu Aziju, pri organizaciji Human Rights Watch, je naglasio da je Ustav BiH osmišljen kako bi pomogao da se okonča rat, ali je danas neophodna reforma.

"Političkoj diskriminaciji manjina nema mjesta u modernoj evropskoj zemlji", istakao je on.