BiH
11

Finci: Bit će dobro ako presuda bude implementirana do 2017.

Piše: D. K.
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BiH će sigurno implementirati odluku u predmetu "Sejdić i Finci", ali ne očekujem da će se to desiti prije 2017. godine, rekao je za Klix.ba jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava u ovom predmetu Jakob Finci.

"Mi smo država koja ne poštuje obaveze koje je sama preuzela", upozorio je Finci.

Izuzetno važnim je napomenuo da nijedna politička partija u našoj zemlji nije protiv implementiranja odluke.

Treba preći s riječi na djelo

"Siguran sam, bez obzira kako se spoje koalicije, da će nova vlast biti zagovornik u njenoj implementaciji. Sve stranke kažu da su spremne da to urade u sljedećih godinu dana. Prema tome, treba samo preći s riječi na djelo, ništa drugo", dodao je Finci.

Smatra kako će biti jako dobro ako odluka bude implementirana godinu prije narednih Općih izbora, koji će u našoj zemlji biti održani 2018. godine.

"Niko nije rekao da nije spreman da to implementira, ali je upitno da li smo spremni mi kao zemlja. Ako nismo spremni da poštujemo osnovna demokratska načela Evrope, kako onda možemo biti normalna demokratska zemlja i nadati se da ćemo biti prihvaćeni u EU ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji, jer vidimo da nam to sad svi stavljaju na teret", rekao nam je Finci.

Do dogovora se može doći uz malo političke volje

Prema njegovim riječima, u našoj se zemlji ne diskriminišu samo manjine, već i pripadnici konstitutivnih naroda koji ne žive na "pravom dijelu teritorije".

Podsjetio je kako se uskoro očekuje i presuda u slučaju dr. Ilijaza Pilava, Bošnjaka iz Srebrenice koji je tužio BiH što ne može da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH, pošto se iz Republike Srpske (RS) bira jedan Srbin, a iz FBiH po jedan Bošnjak i Hrvat.

"Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, kao ni Srbi iz FBiH ne mogu da se kandiduju za tu funkciju i to je ono što Evropa ne može da shvati", dodao je Finci.

Dodao je kako je dogovor moguće postići uz malo političke volje.

"Očito je da do sada nije postojala politička volja. Do sada su smetnju predstavljali izbori. Oni su sada prošli i sada se treba baciti na posao", poručio je Finci.