Profesor na UNSA
23

Filandra: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju kontrolora procesa na Balkanu

T. K.
Foto: BHRT
Foto: BHRT
Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćir Filandra istaknuo je da posljednja dešavanja na Kosovu umajuju poziciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao apsolutnog kontrolora procesa na Balkanu.

Prema njegovom mišljenju, posljednji događaji na Kosovu najviše se tiču predsjednika Vučića i to na način koji zvaničnom Beogradu baš i ne odgovara.

"Time je oslabljena Vučićeva trenutna pregovaračka pozicija u odnosu na predsjednika Vlade Kosova Albina Kurti i ako on za ovaj čin nije znao, to nije za njega dobro i za opću situaciju nije dobro. Ako je znao, također, nije dobro. U tom slučaju radi se o njegovoj direktnoj upletenosti u unutarnje stvari jedne države i sasvim je moguće da se njegova politička pozicija apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa, dinamiziranja odnosa između Srbije i Kosova na neki način umanjuje", govori Filandra u intervjuu "Jedan" za BHRT.

Filandra smatra da je prerano utvrditi da li posljednja dešavanja na Kosovu mogu imati negativne posljedice na sigurnost u Bosni i Hercegovini. To će, kako kaže, pokazati naredni događaji, odnosno naredni mjeseci.

Tvrdi da povezivanje kosovskog pitanja sa situacijom u BiH, što čini zvanični Beograd, nije moguće. Između državnosti BiH i državnosti Kosova, kako navodi, nema nikakve kauzalne veze.

"Moćna srbijanska politička, informativna i medijska kampanja doprinijela je tome da se ta dva čina, na neki način povežu i da se međusobno uslovljavaju. Ja nisam siguran da će uspjeti promotorima takvih narativa da povežu na kauzalan način rješenja o Kosovu, statusna rješenja Srba na Kosovu sa situacijom u BiH", naveo je Filandra.