BiH
853

Fikret Hodžić: Jolie je pokazala da joj je stalo do Srebrenice i žrtava

Piše: J. H.
Fikret Hodžić na promociji svoje knjige "I ja sam iz Srebrenice" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fikret Hodžić na promociji svoje knjige "I ja sam iz Srebrenice" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fikret Hodžić, autor knjige "I ja sam iz Srebrenice", boravio je danas u svom rodnom gradu zajedno sa glumicom Angelinom Jolie, ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Williamom Hagueom i predstavnicima srebreničkih udruženja. Kako kaže, glumica je pokazala da joj je stalo do grada u kojem su ukopane žrtve genocida.

Dolaskom u Srebrenicu i odavanjem počasti žrtvama genocida nad Bošnjacima i najstrašnijeg zločina u novijoj svjetskoj historiji, američka glumica je još jednom pokazala svoju ljudski veličinu i osjećanja prema Bosni i Hercegovini i žrtvama u njoj, pogotovo ženama koje su preživjele torturu, silovanja, premlaćivanje...

Da su njena osjećanja prema hiljadama nevinih žrtava u Srebrenici istinska, potvrdio nam je i Fikret Hodžić, novinar koji je u svojoj knjizi opisao golgotu Srebrenice, bol koju je preživio i odrastanje bez oca čije posmrtne ostatke još nije pronašao.

"Poklonio sam joj svoju knjigu. Skrenuo sam joj pažnju da za Srebrenicu ima nade, da su nakon ubijajanja tih ljudi ostala njihova djeca koja će se boriti za što boju sliku ovog grada u BiH i svijetu", kaže Hodžić za Klix.ba.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kako kaže, cijeni to što je što je došla u njegov rodni grad.

"Odala je počast svim žrtvama i to je bio lijep gest, prvo ljudski a onda i profesionalan. Poslala je dobru sliku iz Srebrenice u svijet jer je ona svojom veličinom pokazala da joj stalo do Srebrenice i da ovaj grad ima svoje mjesto u svjetskoj priči", dodaje Hodžić.

Jolie je Srebrenici napustila u suzama, zavijena u crnu maramu i noseći Cvijet Srebrenice, simbol genocida u tom gradu. Velika humanitarka još jednom je iz Bosne i Hercegovine poslala poruku u svijet da se ne zaborave nevini muškarci, žene, djeca, očevi, majke, sinovi, braća, sestre koji su ubijeni u Srebrenici.