BiH
0

Fijakeri na Vrelu Bosne dobili novo stajalište

Sarajevo-x.com
Popularno sarajevsko izletište Vrelo Bosne danas je dobilo novo fijakersko stajalište. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, ministar saobraćaja Mihajlo Krmpotić i direktor KJU "Vrelo Bosne" Osman Delić.

"Uređenjem fijakerskog stajališta riješen je značajan ekološki problem zagađivanja izvorišta rijeke Bosne usljed zaustavljanja fijakerskog saobraćaja na improviziranom stajalištu, koji je imao za posljedicu infiltraciju fekalnih sadržaja u zemljište i slijevanje u otvoreni vodotok", istakao je ovom prilikom Munib Kučuk iz KJKP Vodovod i kanalizacija. "Također je riješeno pitanje njegovog estetskog izgleda, kao i neutralizacije neugodnih mirisa i drugih štetnih posljedica."

Potpisanim Protokolom regulisana su pitanja obaveza, troškova i održavanja ovog važnog ekološkog objekta od strane nadležnih kantonalnih institucija. Tako će KJU "Vrelu Bosne", kao upravitelju, pripasti poslovi praćenja saobraćaja i poštivanje propisanih obaveza, kao i održavanje higijene "Velike aleje", dok će KJKP "Park" Sarajevo brinuti za održavanje i uređenje zelenih površina. Značajna uloga Protokolom je propisana i KJKP "Vodovod i kanalizacija" u domenu prečišćavanja otpadnih voda.

Ministarstvo saobraćaja KS je također donijelo Pravilnik o fijakerskom prevozu, kojim su utvrđeni način i uvjeti prevoza izletnika zaprežnim vozilom, te propisano obavezno nošenje uniformi. Poštovanje ovih, kao i ostalih obaveza je u nadležnosti nadzornika prirode KJU "Vrelo Bosne", koji će u slučaju nepropisnog korištenja fijakerskog sadržaja, ali i drugih problema sačinjavati službene zabilješke i dostavljati ih nadležnoj inspekciji na sankcionisanje.

Građevinski radovi na izgradnji fijakerskog stajališta koštali su oko 383.000 KM, a najavljena je i priprema projekta izgradnje stajališta na početku Velike aleje.