Međunarodni sajam
77

Festival turizma stiže u aprilu u Sarajevo: Najbolji način za predstaviti potencijale BiH

L. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Centru Skenderija u Sarajevu je najavljena velika turistička manifestacija "Sarajevo travel fest -Destination festival“ koji će se održati od 24. do 27. aprila 2024. godine.

"SARAJEVO TRAVEL FEST-Destination festival" jedinstven je festival u regiji i zato je sinergija svih učesnika neizostavan dio procesa u kreiranju ove manifesticije.

"Skenderija je mjesto gdje se prepliću umjestnost, historija i značajni društveni događaji. Pratimo sve trendove i aktivno učestvujemo u razvoju privrede, svi koji imaju interes da posluju u okviru turizma treba da se nađu ovdje. Želimo ponuditi aktraktivan i nezaobilazan turistički događaj koji će okupiti sve aktere. Naš Travel fest održat će se od 25.- 27. aprila sa ciljevima koji su jasni, a to je promocija destinacija, povećanje turstičkih dolazaka, povezivanje, edukacija, promocija kulturne raznolikosti, razvoj turizma - to su naši ciljevi i svi ste dobrodošli", rekao je Damir Petrinić direktor KJP Skederija.

Zlatko Mijatović, ministar privrede KS istakao je da je podrška ovom projektu iznimo važna jer je Sarajevo tačka spajanja Istoka i Zapada.

"Ministarstvo privrede je ponosni pokrivitelj ovog događaja i pred nama je veliki posao da bi ovo sve bilo na nivou na kojem Sarajevo i Bosna i Hercegovina zaslužuje. U periodu u kojem otvaramo ovaj festival turizima, kreću i nove avio-linije koje smo subvencionirali i to ništa nije slučajno dakle mi planski, sistematski radimo na svim projektima koji će jasno pokazati našu namjeru da se ulaže kako u turizam tako i u privredu", naveo je.

Faruk Čaluk, iz Turističke zajednice KS rekao je da se nada da će u Sarajevu u aprilu biti puno zemalja koje će predstaviti svoju zemlju na najbolji način, te da će svaka zemlja kroz svoje vrijeme na festivalu pokazati ono najbolje.

Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice grada Sarajeva ponovio je jasnu opredjeljenost da iza ovakvih projekta moraju stajati institucije.

"Grad Sarajevo je Olimpijski grad i to je značka kojom se može pohvaliti nekih 18 gradova na svijetu. Ovo je jedna poželjna destinacija sa divnim ljudima. Vjerujem da će naš turizam napredovati i zato me raduje činjenica da će, ne samo grad Sarajevo, nego i cijela Bosna i Hercegovina imati jedan ovakav festival. Institucijalno i u svakom drugom smislu mi ostajemo potpuna podrška, jer smo na vratima ulaska u EU i moramo biti najbolji", rekao je Avdić.

Sanda Redžic u ime ministarstva okoliša i turizima FBiH poručila je da je ovaj festival najavljen u proljeće simbolično, jer je naša zemlja najljepša upravo tada.

"Ovo je najbrža rastuća grana privrede. Vrijeme je da se pokažu svi naši kapaciteti i da odluke koje donosimo, a u interesu turizma budu one koje će nas još više pozicionirati na svjetskoj mapi turizma", kazala je.

Muamer Mahmutović, predsjednik Prvredne komore KS istakao je važnost turizma za privredu naše zemlje.

"Da bi unaprijedili neku privredu granu moramo svi da djelujemo i da se udružimo. Turizam kao uslužna djelatnost značajno doprinosi zapošljavanju i dobitku građana. Privredna komora će sa svoje strane animirati sve partnerske privredne komore iz regije i Evrope gdje ćemo pokazati šta sve nudimo i kako da unaprijedimo svoje usluge. Samo zajedničko djelovanje može donijeti rezultate", tvrdi on.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine, naglasio je važnost zajedničkog rada na ovakvim projektima.

"Turizam ne može bez ozbiljne promocije. Ovo će biti prilika da se na najbolji način predstave svi naši potencijali. Vanjsko-trgovinska komora je stavila na raspolaganje sve svoje kapacitete i bilo je krajnje vrijeme da se udružimo. Ovo je, ne samo u BiH nego, u regionu najveći ovakav događaj i zato smo tu, da na najbolji mogući način predstavimo sve ljepote Bosne i Hercegovine", ističe.

Sead Krupalija, predstavnik Udruženja turističkih privrednika KS rekao je da je ovo značajan pomak u turizmu za našu zemlju i sjajna prilika za unapređenja i razvoj svega što ova zemlja nudi.

"Jako sam sretan danas, emocije su posebne jer vidim kolika je podrška ovom projektu. Godinama se trudimo da ovu važnu djelatnost uredimo i zakonski, rast turizima u našoj zemlji je ogroman. Ovo je prvi put da je napravljena jedna sinergija znanja, iskustva i institucija u turizimu i zato rezultat ne može izostati", smatra on.