Uručen prekršajni nalog
0

Federalnim revizorima onemogućena finansijska kontrola Union banke, obaviješteno tužilaštvo

S. Š. U.
Foto: Union banka
Foto: Union banka
Iz Ureda za reviziju institucija u FBiH obavijestili su javnost da je revizorima te institucije onemogućeno obavljanje finansijske revizije Union banke za 2022. godinu.

Prethodna revizija banke bila je najavljena za 9. 1. 2023. godine te je revizorski tim povodom boravio u sjedištu Union Banke.

"Ali uprava nije omogućila obavljanje revizije, odnosno nije stavila na raspolaganje traženu dokumentaciju. Banka je uvrštena u Plan revizije uvažavajući da je u 97 posto vlasništvu Vlade Federacije BiH, odnosno Federalnog ministarstva finansija, te da je Ured nije ranije revidirao", istakli su iz Ureda.

Naglašavaju kako prema Uredbi o vršenju ovlasti u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva finansija vrši ovlasti evidentiranja, upravnog nadzora i nadzora općih akata, praćenja rada i monitoringa.

"Uprava banke obavijestila je Ured za reviziju da, po njihovom mišljenju, banka ne spada podrevidirane institucije u skladu s članom 11. Zakona o reviziji institucija u Federaciji BiH, te se obratila Agenciji za bankarstvo FBiH i Federalnom ministarstvu finansija radi dobivanja njihovog mišljenja", objasnili su iz Ureda za reviziju FBiH.

Iz Union banke su Uredu za reviziju dostavili i odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem je navedeno da tražena dokumentacija nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i da je banka predmet supervizije Agencije za bankarstvo, zbog čega "ostaje upitna potreba za revizijom od strane Ureda za reviziju".

"Tumačenje odredbi Zakona o reviziji nije u nadležnosti banke niti Federalnog ministarstva finansija, koji su doveli u pitanje izvršenje planirane revizije i narušili operativnu nezavisnost Ureda za reviziju", podsjećaju revizori.

Prema Zakonu o reviziji, Ured za reviziju je u vršenju svojih dužnosti i nadležnosti nezavisan i ne podliježe upravljanju ili kontroli bilo koje druge osobe ili institucije.

Preduzeća u kojima vlada ima značajan udjel u njima, a naročito tamo gdje ima većinski udjel ili gdje ima dominirajući uticaj su predmet revizije vrhovne revizijske institucije.

"Zbog nastalog ograničenja djelokruga revizije, odnosno nemogućnosti pristupa dokumentaciji banke, obaviješteno je kantonalno i federalno tužilaštvo, Parlament FBiH, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija", poručili su iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ured je izdao i prekršajni nalog Union banci, a bit će izdati i prekršajni nalozi članovima uprave banke zbog, kako tvrde, ograničenja ovlaštenja te institucije.

Naglašavaju da Vlada FBiH, iako je bila obaviještena o nemogućnosti obavljanja revizije Union banke, nije poduzela ništa.

Generalni revizor je zbog ovakvog razvoja događaja donio zaključak o privremenoj obustavi finansijske revizije.