Svjetski dan meteorologije
0

Federalni zavod jedan od rijetkih koji ima astronomski centar

FENA
U povodu Svjetskog dana meteorologije 23. marta, u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) održana je pres-konferencija o temi "Klima za vas".

Ovim danom obilježava se stupanje na snagu Konvencije Svjetske meteorološke organizacije 23. marta 1950. Ove godine akcent je na seizmologiju, radioaktivnost te zaštitu životne sredine.

"Karakteristika BiH za prošlu godinu je pitanje padavina, a padavine su od 15 do 40 procenata veće od prosjeka 1961-1990. Jedan smo od rijetkih Zavoda u svijetu koji ima astronomski centar", kazao je direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Enes Sarač.

Sarač je dodao da je prostor BiH dobro pokriven uređajima za osmatranje radijacije. Na prostoru FBiH nalaze se u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru, Livnu. Putem programa NATO-a FHMZ dobio je tri nove savremene seizmološke stanice koje su instalirane u Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

Na konferenciji je istaknuto da je 1905. počeo da radi prvi seizmograf na Grdonju i od tada se kontinuirano vrši registracija zemljotresa na cijeloj teriotriji BiH.

"U seizmologiji ne postoji tačna prognoza, ali na osnovu podataka i saznanja može se reći kolike su šanse da se na nekom području desi zemljotres", kazao je šef Centra za seizmologiju FHMZ Ivan Brlek.

U seizmološkoj službi nabavljeni su moderni instrumenti, uvezani su u mrežu te iz FHMZ razmjenjuju podatke s okolnim zemljama.

"Postoji regionalni centar za Evropu i Mediteran u Strazburu. Mi šaljemo podatke u centar koji obrađuje Mediteran i oni šalju povratne informacije kako su izračunali zemljotrese", dodao je Brlek.

Građani u BiH nemaju razloga za paniku što se tiče zračenja.

"Pitanje radioaktivnosti je aktuelno u svijetu i kod nas. U Sarajevu i BiH minimalna je mogućnost da dođe do nekih zračenja, pojave nukleida koji bi utjecali na ljude. Nema radijacije u atmosferi", kazao je ekspert za kvalitet zraka u FHMZ Martin Tajs.

Federalni hidrometeorološki zavod objavljuje godišnji bilten koji prezentira aktivnosti, aktuelnosti i pojave praćene kroz proteklu godinu, a može se naći na web-stranici www.fhmzbih.gov.ba.